Portul Internaţional Giurgiuleşti devine un nod comercial important în regiune

5 septembrie 2014, Chişinău – Primul terminal feroviar cu ecartament mixt, care va interconecta Republica Moldova și ţările din Uniunea Europeană, a fost inaugurat în Portul Internaţional Giurgiuleşti, la 4 septembrie curent. La eveniment a participat ministrul Economiei, Andrian Candu împreună cu ministrul Transporturilor Vasile Botnari, conducerea Portului Internaţional Giurgiuleşti, reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ai administraţiei publice locale. Evenimentul a făcut parte din agenda unei vizite de lucru comune a miniştrilor Economiei şi Transporturilor la sudul ţării.
Primul eveniment la care au participat oficialii a fost inaugurarea primului terminal feroviar de transportare a produselor lichide, prin care vor fi importate şi exportate produse petroliere şi uleiuri. Investiţia în proiect constituie două milioane de euro şi a fost alocată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie și Dezvoltare în parteneriat cu o bancă comercială din Republica Moldova.
În cadrul vizitei, ministrul Economiei a vizitat mai multe terminale de pe teritoriul Portului Internaţional Giurgiuleşti, informându-se cu privire la activitatatea acestora, dificultăţile cu care se confruntă, dar şi despre rezultatele obţinute.
În aceeaşi zi Ministrul Economie s-a întâlnit cu studenţii Facultăţii de Economie a Univerităţii de Stat “Bogdan Petriceicu-Haşdeu”, unde a fost lansat Centru de dezvoltare a carierei SYSLAB. Acest centru va instrui şi va ajuta proaspeții absolvenți şi emigranții reveniți să-şi găsească un loc de muncă decent în țară. Proiectul este implementat în perioada 2013-2015 cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei şi PNUD şi are un buget total de 871.568 dolari SUA.
Vizita în raionul Cahul s-a încheiat cu o întâlnire a miniştrilor la Consiliul raional cu primarii şi antreprenorii din raion. Andrian Candu a discutat cu antreprenorii despre oportunităţile liberalizării comerţului cu UE, odată cu crearea Zonei de Comert Liber Aprofundat şi Comprehensiv UE-RM. Ministrul Economiei a vorbit despre modelul european de business, ce presupune reguli clare de derulare a afacerii, competitivitate şi orientare spre export, reiterând că pentru antreprenorii competitivi oportunităţi sunt multe, autorităţilor revenindu-le misiunea să-i ajute să le valorifice. De asemenea au fost abordate subiecte cum ar fi comerţul fructelor şi legumelor, instrumentele de suport în afaceri, programele de finanţare, proiectele de eficienţă energetică s.a.