Precizare cu privire la difuzarea unui spot informativ referitor la sistarea emisiei în format analog a posturilor TV Canal-2 și Prime

Ministerului Economiei și Infrastructurii, ÎS „Radiocomunicaţii”, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și structurile teritoriale de asistență socială recepționează apeluri telefonice cu privire la un spot informativ difuzat de posturile TV din cadrul General Media Group Corp, referitor la sistarea emisiei în format analog a posturilor TV Canal-2 și Prime.

Pentru informarea corectă a cetățenilor, Ministerul Economiei și Infrastructurii vine cu următoarele precizări.

Emisia posturilor TV susmenționate în formatul vechi (analog) a fost sistată din propria lor inițiativă. În format nou (digital) acoperirea cu semnalul acestor posturi TV și încă a 5 posturi TV (TV Moldova 1, TVR Moldova, Publika TV, Canal 3, Primul în Moldova) este asigurată pentru 95% din populația țării. Începând cu data de 1 martie 2020 în eter va fi difuzat numai semnalul digital, iar acoperirea va fi asigurată pentru 99% din populație, fiind posibilă oferirea până la 18 posturi TV cu recepție gratuită. 

Pentru a recepționa semnalul digital, la televizoarele vechi, este necesară conectarea unui convertor în standard DVB-T2 H.265. Convertorul costă circa 400-700 lei și poate fi procurat în magazinele de electrocasnice sau magazine online. În cazul televizoarelor noi, care pot recepționa semnalul digital, este necesar de efectuat doar căutarea canalelor.

Pentru familiile beneficiare de ajutor social în perioada 1 martie – 5 mai a anului 2018, în baza cererilor colectate de asistenții sociali în anul precedent, din contul bugetului de stat au fost achiziționate convertoare TV.  În prezent sunt distribuite gratis convertoarele de către agentul economic,  conform listelor solicitanților primite de la structurile teritoriale de asistență socială.

Pentru dotarea familiilor beneficiare de ajutor social, care nu au reușit să depună cereri pentru a obține gratis un convertor, sunt preconizate încă 2 etape de dotare cu aceste dispozitive până la finele anului 2019 și în anul 2020, despre care populația va fi informată suplimentar.

***

Republica Moldova, alături de alte 103 țări, a ratificat Acordul regional Geneva 2006. Conform Acordului, țările s-au angajat să sisteze emisia în format analog începând cu 17 iunie 2015. Republica Moldova, pe intern, a prelungit termenul până la 1 martie 2020.