Prioritățile strategice privind dezvoltarea IMM-urilor și îmbunătățirea mediului de afaceri în țările Parteneriatului Estic, discutate în cadrul unei reuniuni la Paris

O delegație din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, condusă de secretarul de stat Viorel Garaz a participat la Reuniunea regională a actorilor din țările Parteneriatului Estic, implicați în realizarea Evaluării implementării Actului întreprinderilor mici pentru Europa / Small Business Act for Europe 2024 (SBA).

Scopul reuniunii a fost raportarea constatărilor inițiale, pe baza evaluării SBA, în ceea ce privește țările membre ale Parteneriatului Estic.

În cadrul Reuniunii au fost expuse prioritățile strategice privind dezvoltarea IMM-urilor și aduse propuneri privind îmbunătățirea mediului de afaceri în țările Parteneriatului Estic. Reprezentanții delegației din Republica Moldova au discutat, într-un format bilateral, elementele specifice ale evaluării țării cu privire la informația colectată și interpretarea rezultatelor, precum și recomandările politice inițiale.

Reuniunea SBA a fost găzduită de OCDE și finanțată de proiectul UE “EU4Business: De la politici la acțiune”, fiind o platformă de discuții a posibilelor lacune informaționale, recomandări politice inițiale, participanții fiind încurajați să comenteze și să împărtășească punctele de vedere cu privire la prioritățile viitoare pentru dezvoltarea IMM-urilor.

Evaluarea SBA monitorizează progresele realizate în punerea în aplicare a celor zece principii ale Small Business Act pentru Europa și măsoară convergența în direcția practicilor și a standardelor UE.

În plus, evaluarea angajează guvernele într-un dialog politic și facilitează schimbul de experiență în cadrul regiunii și cu organizațiile partenere.

Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de a se conforma principiilor şi mecanismelor de susţinere a IMM-urilor prevăzute în „Small Business Act” pentru Europa.

Indicele politicii  pentru IMM-uri identifică punctele forte și punctele slabe în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicii. Scopul evaluării este de a îmbunătăți procesul de elaborarea a politicilor IMM-urilor în economiile partenere și de a spori capacitatea factorilor de decizie politică și a instituțiilor pentru a promova antreprenoriatul.