Problemele din domeniul transporturilor discutate în cadrul unei ședințe convocate de ministrul Vadim Brînzan

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a convocat o ședință de lucru privind problemele din domeniul transporturilor. În cadrul întrevederii au participat reprezentanți ai Ministrului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale Transport Auto, 10 Asociații patronale din domeniul transporturilor rutiere, precum și reprezentanți ai societății civile.

„Îmi doresc ca modul de lucru să se schimbe, să fie colaborativ, nu indicativ. Sunt o mulțime de probleme în domeniul transporturilor, iar pe parcursul ultimelor două săptămâni primesc solicitări peste solicitări, care în mare parte se referă la tarife și dificultăți întâlnite de transportatori în raport cu autoritățile. Înainte de a lua decizii, vreau să ascult toate părțile”, a declarat ministrul Vadim Brînzan.

În cadrul ședinței au fost abordate subiecte despre combaterea transportului ilicit de persoane, inclusiv în regim de taxi, astfel se dorește ca transportul să fie în primul rând legal, sigur și să existe o concurență loială între companii. 

Alte probleme discutate s-au referit la implicarea politicului în domeniul transporturilor, în special în procesul concesionării Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto” (GSA). Totodată, a fost menționată și problema datoriilor GSA către transportatori, care la moment depășesc 9 mln lei.

De asemenea, au parvenit propuneri privind modificarea Codului transporturilor rutiere, dar și modificări la Legislația din domeniu.

Ministrul Vadim Brînzan a menționat că toate deciziile și politicile elaborate de Ministerul Economiei și Infrastructurii vor fi realizate într-un mod colegial, iar după identificarea tuturor problemelor – nu se vor „trata” doar simptomele, dar și problema reală, de la rădăcină.

La moment, pe piața transporturilor rutiere activează aproximativ 2605 agenți economici care prestează servicii de transport rutier de mărfuri şi persoane pe direcții naționale şi internaționale.

Imagini: