Produsele moldovenești vor ajunge pe cele mai bogate piețe ale lumii: Republica Moldova și EFTA au semnat Acordul de liber schimb

Oportunități mai bune pentru exporturile moldovenești. Republica Moldova, în frunte cu prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul Dumitru Alaiba, și Asociația Europeană de Liber Schimb, care întrunește țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, au semnat Acordul de liber schimb în cadrul Reuniunii ministeriale AELS de la Schaan, Liechtenstein.

Semnarea acordului cu EFTA reprezintă un pas semnificativ pentru Republica Moldova în ceea ce privește extinderea piețelor de export și consolidarea relațiilor comerciale.

Acordul prevede eliminarea taxelor vamale la importurile de produse industriale și acordarea concesiilor pentru accesul pe piață a produselor agricole.

„Suntem hotărâți să urmăm calea de diversificare economică, stabilitate și integrare europeană. Iar împreună cu ceilalți parteneri AELS, vom lucra pentru a realiza întregul potențial al acestui acord și a asigura un viitor prosper cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

În context, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a mulțumit statelor membre AELS pentru deschiderea față de Republica Moldova, ținând cont de criza regională și de dificultățile cu care se confruntă țara noastră.

„Semnarea acordului cu țările EFTA deschide porțile pentru produsele moldovenești într-un mediu comercial de înaltă calitate, oferind acces la un segment de consumatori divers și dispus să plătească prețuri premium pentru bunurile de calitate superioară. Aceasta oferă un potențial imens de creștere pentru exportatorii moldoveni și poate genera venituri semnificative pentru economia țării. Prin accesul facilitat la piețe înfloritoare, țara noastră are șansa de a-și promova produsele și serviciile la nivel internațional, de a atrage investiții străine și de a crea locuri de muncă în sectoarele cheie ale economiei”, a notat vicepremierul Dumitru Alaiba.

Negocierile Acordului au fost precedate de o Declarație comună privind cooperarea, semnată în noiembrie 2017, iar în perioada martie 2021 – martie 2023, au avut loc cinci runde complete de negocieri și mai multe sesiuni de discuție la care au participat țările vizate.

Exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au atins circa 66,70 milioane de dolari SUA în 2022, iar importurile au atins o valoare de 56,14 milioane de dolari SUA, înregistrând o balanță comercială pozitivă de circa 10,5 mil. USD.

Principalul partener comercial al Republicii Moldova din țările AELS este Elveția, cu circa 81% din fluxurile comerciale, precum și Norvegia, cu circa 14,7% din fluxurile comerciale. Principalele produse moldovenești exportate pe piața EFTA sunt cerealele, uleiurile, fructele, nucile, produsele de panificație, vinurile, textilele.

Până în prezent, Asociația Europeană a Liberului Schimb a semnat 29 de acorduri de comerț liber cu țări din afara Uniunii Europene.