Program pentru susținerea antreprenorilor „373” a fost consultat cu reprezentanții băncilor și mediul de afaceri

17 mai 2023, Chișinău – Aspectele-cheie ale noului Program guvernamental pentru susținerea antreprenorilor „373”, precum și propunerile pentru îmbunătățirea acestuia au fost discutate, în cadrul unei ședințe, prezidate de către de șeful Executivului, Dorin Recean, cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu asociațiile antreprenorilor, membri ai Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, și cu reprezentanții băncilor comerciale din țara noastră.

Întrevederea a fost organizată în contextul consultărilor publice, care se vor încheia pe 24 mai.

Proiectul hotărârii Guvernului pentru aprobarea Programului de stimulare a investițiilor inovaționale „373” a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu participarea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Acest program vine să sprijine dezvoltarea economiei, prin depășirea provocărilor investițiilor în inovații și afaceri. Programul „373” a fost elaborat pentru a oferi finanțare și, eventual, garanții financiare ca suport pentru inovații și dezvoltarea afacerilor la nivel de întreprinderi mici și mijlocii.

Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat importanța asigurării accesului antreprenorilor la resurse și sprijin din partea statului, menționând că Programul „373”, care va fi disponibil din 1 iunie.

Secretara de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin a menționat că Programul „373” reprezintă o parte din suportul statului, oferit întreprinderilor mici și mijlocii, pentru a stimula apetitul investițional, creșterea productivității și pentru a susține mediul de afaceri, afectat de unii factori interni și externi.

La întrevederea cu oamenii de afaceri, a fost prezentat conceptul Programului și elementele de bază ale acestuia. Astfel, rata dobânzii la creditele în valută străină este de 3%, iar în lei – de 7%. Pentru creditele cu maturitatea de până la 7 ani, perioada maximă de grație este de 3 ani. Programul prevede subvenționarea creditelor de până la 15 milioane de lei sau echivalentul în valută străină, iar, în următoarea perioadă, Guvernul își propune creșterea plafonului de creditare până la 30 de milioane de lei, precum și oferirea unei garanții de creditare pentru întreprinderile care nu au suficient gaj.

Printre domeniile eligibile se regăsesc agricultura, industria prelucrătoare, gestionarea deșeurilor, informațiile și comunicațiile, învățământul, sănătatea și asistența socială. Fiecare proiect investițional va fi evaluat în baza gradului de inovare, a potențialului economic, a sustenabilității și a impactului verde. Un credit va fi eligibil dacă cumulează cel puțin 60% din criteriile stabilite în cadrul Programului.

Antreprenorii au subliniat că sunt încurajați în activitatea lor prin politicile și programele lansate de Guvern, menționând că Programul „373” este o inițiativă care răspunde concret necesităților oamenilor de afaceri. Pentru a continua dialogul activ cu autoritățile, participanții au propus relansarea platformei consultative a întreprinderilor mici și mijlocii. În același timp, a fost discutată necesitatea dezvoltării infrastructurii de consultanți pentru antreprenori, precum și posibilitatea includerii în cadrul programului a domeniului construcțiilor.

Ulterior, a avut loc și o întrevedere cu reprezentanții băncilor din țara noastră, unde s-a discutat despre productivitatea economiei, care depinde de creșterea performanței și eficienței tehnologiilor folosite, inclusiv pentru accesarea instrumentelor financiar-bancare capabile să genereze linii noi de dezvoltare economică, astfel ca mediul de afaceri să înregistreze progrese.

“373” este un program de încurajare a antreprenorilor să se dezvolte, să deschidă locuri de muncă și să contribuie la creșterea economică.

Imagini: