Progresele digitalizării economice a Republicii Moldova discutate în cadrul UE și al Parteneriatului Estic

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a participat la conferința internațională dedicată digitalizării  businessului în țările Parteneriatului Estic în perioada pandemică, organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). La eveniment au participat factori de decizie, experți și reprezentanți ai mediului privat din țările UE și ale Parteneriatului Estic. De asemenea, a fost prezentat și un raport  care analizează starea actuală a digitalizării în țările Parteneriatului Estic (EaP) și prezintă un plan de măsuri util autorităților în stabilirea politicilor de transformare digitală a businessului.

În discursul său despre inițiativele Guvernului Republicii Moldova privind digitalizarea economică, ministrul Gaibu a enumerat o serie de servicii și produse oferite de către IT Park, Tekwill, portalul cetățeanului MCabinet, serviciul de notificări MNotify, comerțul electronic ș.a.  

”Progresul realizat în ultima perioadă de Republica Moldova în industria tehnologiei informaționale a devenit un catalizator pentru dezvoltarea socio-economică a țării. Aceasta deja contribuie cu 3,5% la PIB-ul național și are un trend accelerat de creștere, în pofida crizei pandemice. Digitizarea serviciilor publice, dar și integrarea digitală a mediului de afaceri moldovenesc pe piața digitală a UE rămân cele mai înalte priorități ale Republicii Moldova”, a menționat ministrul.

Autorii raportului recomandă factorilor de decizie să susțină Întreprinderile Mici și Mijlocii în procesul de digitalizare, ținând cont de nevoile specifice sectorului/industriei de activitate, iar antreprenorilor să efectueze o autoevaluare digitală. În acest sens, OECD recomandă țărilor Parteneriatului Estic să creeze o rețea de consultanți care să ofere expertiză atât mediului de afaceri, cât și autorităților.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu sediul la Paris, este un forum care le permite funcționarilor guvernamentali să discute și să analizeze formularea și impactul politicilor care ar putea spori bunăstarea socioeconomică a întregii omeniri. Activitatea sa este condusă de un secretariat alcătuit din analiști economici și politici formați în toate aspectele economiei.