Proiectele de infrastructură discutate de ministrul Sergiu Railean cu Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Sándor Szabó

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a avut o întrevedere online cu Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Sándor Szabó. Subiectele discuției au vizat relațiile comercial-economice, necesitatea organizării comisiilor interguvernamentale, cooperarea bilaterală în domeniul transporturilor, dar și proiecte de investiții în infrastructură.

Sergiu Railean a afirmat că Ungaria este un partener economic important. Actualmente, în țara noastră își desfășoară activitatea circa 47 de companii cu capital maghiar.

„Mizăm pe o colaborare dinamică și în domeniul transporturilor, acesta fiind un factor cheie în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre țările noastre. În acest sens, vreau să mulțumesc statului ungar pentru acordarea celor 2960 de autorizații operatorilor de transport moldoveni, pentru anul 2020. Acest fapt confirmă deschiderea părții maghiare în dezvoltarea și extinderea cooperării pe segmentul transportului internațional auto de pasageri și mărfuri”, a declarat ministrul.

Ambasadorul Sándor Szabó a menționat că Ungaria este deschisă pentru a colabora cu Republica Moldova pe domeniile infrastructură, transport, energie etc.

În acest sens, Sergiu Railean a remarcat experiența maghiară în ceea ce privește tehnologiile moderne de reabilitare a drumurilor, invitând companiile și investitorii interesați să contribuie la implementarea proiectelor de infrastructură în Republica Moldova.

De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii privind importanța organizării Comisiei interguvernamentale moldo-ungare. Cea de-a IV-a sesiune a Comisiei interguvernamentale este planificată pentru luna septembrie 2020, la Chișinău.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Ungaria, în perioada ianuarie-aprilie 2020 a înregistrat 42,9 milioane de dolari. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Ungaria se situează pe locul 13 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova.

Imagini: