Proiectul AT-PSPA Energie a oferit R. Moldova posibilitatea de a dezvolta un mediu energetic mai eficient

1 aprilie 2015, Chișinău – Proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Asistență tehnică pentru implementarea Programului de Susținere a Politicilor Sectoriale – Asistență pentru reforma sectorului energetic” (AT-PSPS Energie) a oferit Republicii Moldova posibilitatea de a dezvolta un mediu mai eficient din punct de vedere energetic și de a moderniza întregul sistem energetic din țară. Declarația a fost făcută de viceministrul Economiei, Tudor Copaci, ieri în cadrul evenimentului de încheiere a componentei de asistență tehnică a proiectului.

În opinia viceministrului Economiei, pe parcursul acestor trei ani s-a reușit implementarea reformelor în sectorul energetic, care vizează sporirea securității aprovizionării cu energie, îmbunătățirea eficienței energetice și a condițiilor de trai pentru oameni, precum și promovarea energiei regenerabile și cogenerării. ”Mai mult, realizarea acestor reforme politice a fost legată de suportul financiar pentru bugetul de stat, acordat în formă de grant de Uniunea Europeană, în mărime de 40 de milioane euro. Cu asistența proiectului UE, Republica Moldova a realizat aproape toate obiectivele politice convenite  în cadrul Programului și a reușit să primească 90% din fondurile maxim disponibile, aceasta fiind una din cele mai înalte rate de absorbție a bugetelor alocate de Uniunea Europeană în cadrul programelor similare la nivel internațional”, a spus Copaci.

Mariana Botezatu, șef Direcția Generală Securitate și Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Economiei, a accentuat în cadrul evenimentului că datorită ratei înalte de succes în realizarea obiectivelor proiectului, Comisia Europeană a extins finanțarea programului dat, alocând pentru anul 2015 încă zece milioane de euro exclusiv pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. 

Potrivit lui George Georgocostas, liderul echipei AT-PSPS Energie,  scopul principal al specialiștilor din cadrul Consorțiului Exergia  SA din Grecia, care au consultat partea moldovenească, a fost de a stabili bazele legale necesare pentru reformele din sectorul energetic, precum și de a dezvolta instituții, cum ar fi Fondul pentru Eficiență Energetică. ”Provocarea pentru viitor este implementarea acestor reforme în practică. Experiența țărilor UE arată că este o sarcină foarte dificilă, solicitantă și consumatoare de timp. Este un efort comun, în care fiecare își are propriile responsabilități. În primul rând, conducerea politică a țării trebuie să demonstreze voința lor politică adevărată”, a specificat George Georgocostas. 

Participanții la eveniment au remarcat progresele înregistrate de Republica Moldova în reformarea sectorului energetic și au accentuat necesitatea unor eforturi susținute pentru a adapta legislația și practicile naționale la standardele europene, a asigura securitatea energetică prin interconectarea cu sistemul energetic european.