Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” a fost extins până în anul 2020

23 iunie, Chișinău – Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL) este unul  foarte important pentru Republica Moldova, deoarece contribuie la implementarea politicilor de dezvoltare regională a statului, ameliorarea calității vieții cetățenilor, asigurându-le servicii publice de calitate. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul ședinței Comitetului Director al MSPL.

Vicepremierul Octavian Calmîc, președintele Comitetului Director al MSPL, a accentuat că prin realizarea acestui proiect, susținut de guvernele Germaniei, României, Suediei, Elveției și Uniunea Europeană, actorii locali obțin un suport real în corelarea și implementarea necesităților sale cu prioritățile regionale și naționale. ”În aceste condiții, Reuniunea Comitetului Director MSPL trebuie să fie folosită drept o platformă pentru a discuta problemele și soluțiile ce țin de domeniul dezvoltării regionale. Este important să discutăm aici nu doar activitățile și rezultatele, care le-am avut în prima jumătate a anului 2017, dar și cele care sunt planificate pentru a două jumătate a anului.  Doar astfel, prin dialog și discuții, putem ajunge la rezultatele finale scontate”, a subliniat ministrul Economiei.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova și co-președintele Comitetului Director al MSPL, Ulrike Knotz, a menționat că Guvernul Republicii Federale Germania a mandatat Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) pentru implementarea proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale” pentru cea de-a doua fază, care se desfășoară în perioada 2016-2018. ”Mai mult, suntem bucuroși să vă informăm că, în urma ultimelor consultări bilaterale, proiectul MSPL va fi prelungit până la sfârșitul anului 2020. Acest interval de timp va permite atingerea obiectivelor ambițioase ale proiectului, inclusiv viitoarea co-finanțare din partea Comisiei Uniunii Europene pentru investiții în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, precum și eficiență energetică în clădirile publice”, a menționat diplomatul german.

Pe parcursul perioadei ianuarie – iunie 2017, Proiectul MSPL a înregistrat progrese în toate cele 4 domenii de intervenție – consultanță  și  suport  în  promovarea și implementarea  politicii   de  dezvoltare regională; îmbunătățirea  coordonării  și monitorizării  strategiilor  de  dezvoltare regională; îmbunătățirea dezvoltării și implementării strategiilor de dezvoltare regională; instituționalizarea  modulelor  de instruire  și   a  măsurilor  de  dezvoltare  a  capacităților. În perioada respectivă de timp au fost finalizate procedurile de verificare prealabilă a 10 proiecte în aprovizionare cu apă și canalizare, precum și 8 proiecte în eficiență energetică, etc. Bugetul total al proiectului pentru faza a doua (2016 0 2018) este de peste 7,4 milioane de euro.

Potrivit lui Aneil Singh, șef Secție Cooperare a Delegației UE în Republica Moldova, consolidarea dezvoltării regiunilor în țara noastră este un obiectiv important pentru ameliorarea calității vieții cetățenilor din toate zonele, iar UE, Germania și alți parteneri de dezvoltare sprijină acest proiect cu scopul de a îmbunătăți capacitățile administrației regionale și locale de a livra și gestiona investiții concrete în infrastructura publică. ”Un alt obiectiv este pregătirea unui portofoliu de proiecte viabile pentru localități și UE este gata să investească în continuare și în asemenea proiecte, în special cele ce țin de aprovizionarea cu apă, eficiența energetică, etc”, a spus oficialul euroopean.

În cadrul reuniunii, Philipp Johannsen, director de țară GIZ și managerul proiectului MSPL, a prezentat progresul și principalele provocări ale proiectului pe parcursul perioadei de raportare, precum și activitățile planificate. De asemenea, a informat membrii Comitetului Director despre finalizarea mandatului său în Republica Moldova și a ținut să mulțumească autorităților Republicii Moldova și partenerilor de dezvoltare pentru implicare și rezultatele care au fost atinse pe parcursul ultimilor șapte ani.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Imagini: