Proiectul privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit din Republica Moldova a fost lansat

Evenimentul proiectului privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) a avut loc la Serviciul Vamal.

Fiind țară de tranzit, Republica Moldova poate contribui la crearea unei zone mai vaste pentru extinderea operațiunilor de tranzit comun, fiind învecinată la hotar cu Uniunea Europeană și cu o țară de tranzit comun – Ucraina.

Lansarea proiectului de implementare a NCTS este un angajament, odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE. Apropierea de standardele UE înseamnă în simplificare și comoditate pentru business, iar implementarea NCTS este un instrument de facilitare, prin optimizarea resurselor și posibilitatea de a gestiona procesele vamale.

NCTS va asigura conexiunea sistemului electronic național la Rețeaua Comună de Comunicații a Comisiei Europene, fiind prima aliniere la sistemele informaționale transeuropene. Astfel, aplicarea în practică a NCTS va facilita comerțul dintre Republica Moldova, statele membre ale Uniunii Europene și alte țări părți la Convenției (Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Turcia, Republica Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina), va crea condiții favorabile pentru exportul produselor moldovenești pe piețele acestor țări, va îmbunătăți calitatea serviciilor prestate agenților economici, va reduce costurile și întârzierile determinate de declararea bunurilor pe hârtie și va oferi multe alte beneficii pentru mediul de afaceri.

La eveniment au participat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, înaltul consilier al UE în domeniul politicii vamale și fiscale, Rosario de Blasio, dar și alți oficiali, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, autorităților publice și mediului de afaceri.

Prezent a fost și secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, care a vorbit despre importanța digitalizării proceselor instituțiilor de stat, ce contribuie în dezvoltarea rapidă și în pas cu tehnologiile a afacerilor. Despre debirocratizare și trecerea de la suportul de hârtie la cel electronic, timp și forțe economisite. Mai mult, Viorel Garaz a menționat că lansarea proiectului este foarte important și pentru mediul de afaceri, agenții economici, dar și pentru investitori– actori importanți pentru dezvoltarea și creșterea economiei țării noastre.

Este de remarcat că, implementarea NCTS reprezintă o etapă importantă în  apropierea Republicii Moldova de aderarea la Convenția privind regimul de tranzit comun și Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, angajamente prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Proiectul pilot privind implementarea NCTS la nivel național urmează să demareze în luna aprilie 2024, iar implementarea propriu-zisă a proiectului urmează a fi începând cu anul 2025.

Acest proiect a fost finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).