Proiectul privind prevenirea și diminuarea risipei alimentare a fost aprobat în lectură finală de către Parlament
Modificările legislative au drept scop asigurarea tranziției către economia circulară, prin menținerea alimentelor în circuitul consumului și reducerea deșeurilor alimentare. Totodată, vor fi diminuate cheltuielile aferente pierderii și risipei alimentare. În acest sens, se încurajează redistribuirea surplusului de produse alimentare, în special a celor care se apropie de data-limită a termenului de valabilitate.
Pentru a reduce risipa alimentară, operatorii din domeniul alimentar vor vinde la preț redus sau promoțional produsele alimentare care urmează să expire sau să le doneze organizațiilor caritabile.
Proiectul, elaborat de Guvernul Republicii Moldova, cu suportul Băncii Mondiale, a fost susținut de 55 de parlamentari.
Conform Agenției Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), anual, o treime din producția alimentară globală este irosită. Republica Moldova, împreună cu alte 192 de state membre ale ONU, s-a angajat să pună în aplicare Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, care cuprinde 17 obiective generale, inclusiv reducerea sărăciei și a foamei. Mecanismul de prevenire a risipei alimentare poate contribui într-o mare măsură la realizarea acestor obiective.