„Proiectul QI” și-a prezentat rezultatele obținute pe parcursul a trei ani de activitate
Proiectul Uniunii Europene „Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova” și-a prezentat, astăzi, rezultatele obținute pe parcursul a trei ani de activitate în cadrul evenimentului de încheiere, la care a participat secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, precum și reprezentanți ai principalelor instituții și agenții beneficiare.
Iuliana Drăgălin, și-a exprimat gratitudinea Uniunii Europene pentru suportul tehnic și financiar acordat Republicii Moldova, menționând că MEI a cooperat în numeroase proiecte de asistență tehnică finanțate de UE, care au vizat, inclusiv, dezvoltarea capacităților atât a ministerului cât și a agențiilor și instituțiilor subordonate.
„Ministerul Economiei și Infrastructurii urmărește continuu îmbunătățirea infrastructurii calității prin asigurarea unui cadru legal național armonizat cu aquis-ul european, deoarece o infrastructură a calității racordată la exigențele internaționale sporește competitivitatea produselor și serviciilor locale pe piețele externe”, a afirmat secretarul de stat.
Pe durata sa, proiectul a acordat asistență Departamentului pentru Mediul Economic și de Afaceri al MEI, ODIMM, Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European pentru a dezvolta un program de consultanță inovator pentru circa 100 de IMM-uri din Republica Moldova, destinat îmbunătățirii practicilor comerciale și sporirii oportunităților de export în contextul DCFTA.
Gintautas Baranauskas a menționat că sectorul IMM-urilor, care reprezintă 99% din totalul afacerilor din Republica Moldova, se află în aria de suport a UE pentru Republica Moldova. În ultimii 15 ani, 60 de milioane de Euro au fost direcționați în acest sector și deja 17.000 de IMM-uri au beneficiat de sprijin. Abordarea inovatoare a proiectului QI, care a pus accentul pe coaching și asistență individuală, a produs rezultate bune pentru o serie de companii implicate – 4 companii tranzacționează acum cu marii retaileri internaționali din Moldova, iar 2 companii au fost sprijinite în cererile lor de succes pentru granturi majore pentru a-și finanța planurile de dezvoltare.
Menționăm că, în septembrie 2017, Delegația UE a lansat proiectul de asistență tehnică „ Sprijin pentru infrastructura calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”, cunoscut și ca „Proiectul QI”, cu un buget total de 3,5 mln. Euro. Proiectul se va încheia la sfârșitul lunii octombrie, anul curent. Beneficiarii principali ai proiectului sunt Ministerul Economiei și Infrastructurii, Institutul Naţional de Metrologie, Institutul de Standardizare din Moldova, Centrul Național de Acreditare MOLDAC, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.