Provocările și oportunitățile Geoeconomice, discutate în cadrul Forumului Parteneriatului Estic
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a participat la Forumul Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat la Praga, Cehia, în perioada 17-18 octombrie, cu genericul Provocări și Oportunități Geoeconomice. Participanții au discutat oportunitățile de aprofundare și extindere a cooperării economice și comerciale; consolidarea în continuare a Parteneriatului; precum și avansarea proceselor de integrare economică cu UE după 2022. În mod special au fost abordate următoarele sectoare de cooperare: Tranziția energetică; Tranziție digitală; Orașe inteligente; Agricultura inteligentă; Evaluarea investițiilor.
Alături de omologii săi din Cehia, Georgia, Ucraina și Armenia, ministrul Gaibu a vorbit în cadrul panelului despre consolidarea legăturilor economice cu UE și reziliența Partenerilor Estici. Criza generată de pandemie, creșterea prețurilor resurselor energetice și, în special, războiul din Ucraina constituie mari provocări pentru comunitatea europeană și numai prin solidaritate și abordare colectivă, națiunile europene pot depăși aceste provocări dificile, a subliniat ministrul Gaibu. Totodată, oficialul a mulțumit partenerilor europeni pentru suportul oferit țării noastre în implementarea reformelor și a trecut în revistă direcțiile și prioritățile guvernului privind dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
”Ne angajăm să menținem cursul de acțiune inițiat, ajutând astfel afacerile moldovenești să se integreze pe deplin pe piețele europene și să asimileze cele mai bune practici europene în sectorul IMM-urilor pentru a avea întreprinderi mai ecologice, mai rezistente și mai digitale. Un alt domeniu la care lucrăm este Transformarea Digitală, prin schimbul de experiență și de bune practici privind digitalizarea serviciilor publice. Reformele și integrarea în UE sunt prioritățile de vârf ale guvernului Republicii Moldova. Eforturile noastre sunt orientate spre promovarea reformelor structurale eficiente, pentru a ajusta legislația națională la standardele internaționale, urmărind crearea unui climat de afaceri favorabil, atragerea investițiilor și promovarea exporturilor.”
În cadrul Forumului, Ministrul Sergiu Gaibu a avut și întâlniri bilaterale cu Ministrul Industriei și Comerțului al Republicii Cehe, Jozef Síkela. Oficialii au discutat potențiale domenii de cooperare. Pe parcursul perioadei ianuarie – iulie 2022, Cehia s-a clasat pe locul 13 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1.7 % din valoarea comerțului total. Proiectele derulate în Republica Moldova, cu suportul Republicii Cehe, sunt din domeniul social, în domeniul alimentării cu apă şi canalizării, agricultură și mediu.