Raportul de activitate pentru anul 2013 al Ministerului Economiei şi priorităţile instituţiei pentru anul 2014 au fost prezentate public de ministrul Valeriu Lază

11.02.2014, Chișinău – Raportul de activitate al Ministerului Economiei a încercat să capteze cele mai importante realizari obţinute în anul 2013. Astfel, Raportul aduce în prim plan activităţile desfăşurate pentru atingerea obiectivelor stabilite în Programul de activitate a Guvernului şi documentele de planificare strategică naţionale şi sectoriale.

Printre cele mai importante acțiuni se numără asigurarea dezvoltării unor mecanisme şi instrumente care să consolideze capacitatea economiei de a valorifica oportunităţile, dar şi de a răspunde prompt tuturor provocărilor interne și externe.

Anul 2013 s-a remarcat prin una dintre cele mai spectaculoase creşteri economice din regiune, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova în primele 9 luni înregistrînd o creştere de circa 8% faţă de perioada similară a anului precedent. Practic, toate tipurile de activităţi economice au înregistrat progres, acest fapt fiind însoțit de creşterea veniturilor populaţiei, majorarea numărului populaţiei ocupate şi diminuarea numărului şomerilor. În ianuarie-noiembrie, producția industrială a înregistrat o creștere de 6,6% față de aceeași perioadă a anului 2012, ritmul de creștere a exporturilor a crescut de două ori mai repede decât cel al importurilor – 11,3% și, respectiv, 4,9%. Evoluţiile repective demonstrează că politicile economice şi transformările structurale, promovate în ultimii ani şi aflate în proces de implementare, au asigurat premisele necesare pentru o creştere economică sustenabilă şi inclusivă.

Un succes incontestabil din anul 2013 îl reprezintă parafarea Acordului privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC) și finalizarea negocierilor asupra Acordului de liber schimb cu Turcia, ambele procese fiind coordonate de către Ministerul Economiei. Acest fapt a plasat pe prim plan necesitatea identificării unui set de politici solide, avînd ca scop pregătirea economiei naționale pentru a beneficia de oportunitățile deschise de încorporarea într-o piață de cca 600 de milioane de consumatori, situată pe două continente.

Astfel, pentru a beneficia de ZLSAC și Acordul de liber schimb cu Turcia, dar şi pentru creşterea schimburilor comerciale cu partenerii tradiţionali din CSI și diversificarea piețelor de export, Ministerul Economiei a elaborat Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivităţii Republicii Moldova. În total, în anul 2013, Ministerul Economiei a elaborat circa 170 de acte decizionale, inclusiv 10 documente de planificare strategică, 27 proiecte de legi şi 71 proiecte de hotărîri ale Guvernului.

Preocuparea majoră a Ministerului Economiei în anul 2013 a continuat să fie implementarea unor reforme structurale, orientate spre crearea condiţiilor favorabile pentru mediul de afaceri. Abordarea ţintită a domeniilor care contribuie la crearea unui mediu de afaceri prietenos, previzibil şi stabil a contribuit la avansarea Republicii Moldova în clasamentele internaţionale. Astfel, în clasamentul „Doing Business 2014” Republica Moldova a urcat 5 poziţii, situîndu-se pe locul 78 din totalul de 189 de ţări.

Contribuţia investiţiilor la creşterea competitivităţii întreprinderilor şi la facilitarea inovaţiilor şi transferului tehnologic, crearea de noi locuri de muncă şi stimularea comerţului exterior au fost elementele de bază considerate de Ministerul Economiei în procesul elaborării şi implementării politicilor şi instrumentelor de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor. În rezultat, în primele 9 luni ale anului 2013 investiţiile străine directe atrase în economia naţională (în valoare netă) au constituit 183 milioane de dolari, majorîndu-se comparativ cu perioada similară a anului 2012 cu circa 35,3%.

Tendinţele pozitive în domeniul valorificării şi dezvoltării potenţialului zonelor economice libere şi continuarea creării parcurilor industriale noi au fost menţinute şi pe parcursul anului 2013, acestea demonstrîndu-şi eficienţa, potenţialul sporit de asimilare a inovaţiilor şi capacitatea de producere a mărfurilor orientate la export. În anul 2013, au fost înființate patru noi parcuri industriale, numărul total al acestora ajungînd la 6. Conform proiectelor investiţionale, rezidenţii parcurilor industriale şi-au asumat angajamente investiţionale în valoare totală de circa 1,4 miliarde lei, dintre care au realizat, pînă la data de 1.10.2013, investiţii în volum de 90,8 mil. lei, sau 6,5 % din total investiţii declarate. La aceeași dată, în cadrul parcurilor industriale activau circa 900 persoane.

Activitățile Ministerului Economiei din anul 2014 se vor desfășura sub semnul implementării strategiilor elaborate și obținerii rezultatelor practice, inclusiv sub formă de instituții prestatoare de servicii publice moderne.

Printre prioritățile pentru anul curent, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a numit implementarea Foii de parcurs pentru sporirea competitivității și a Strategiei inovaționale, accelerarea realizării reformei regulatorii, extinderea programelor de suport pentru întreprinderi mici și mijlocii, extinderea rețelei de parcuri industriale și atragerea noilor investiții în domeniile ce necesită tehnologii avansate și cu valoare adăugată înaltă, care pot oferi locuri de muncă cu salarii competitive, sporirea eficienței energetice a economiei naționale, finalizarea construcției gazoductului Ungheni-Iași etc. În acest scop, o atenție deosebită se va acorda sporirii capacității instituționale, inclusiv a Organizației pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor (MIEPO), Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE), Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC) și instituțiilor din sfera infrastructurii calității.

Totodată, ministrul Economiei a anunțat prognoza principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2014-2017. Potrivit acesteia, se estimează că Produsul Intern Brut în anii 2014-2017 va crește cu o rată medie anuală de circa 4,5%, cu îmbunătățiri structurale. Astfel, în structura PIB va creşte ponderea industriei – de la 14,1% (în anul 2014) pînă la 14,5% (în anul 2017), a construcţiilor – de la 3,5% la 3,7% şi a comerţului interior – de la 13,5% la 14%. Exporturile se vor majora în această perioadă cu circa 8,5% anual, importurile – cu circa 7,2% anual. Salariul mediu nominal în ansamblu pe economie se va majora cu circa 31,5% şi va atinge 5525 lei în anul 2017, iar productivitatea muncii va crește anual cu peste  4%.

Informații detaliate pot fi găsite în Raportul privind activitatea Ministerului Economiei și Prognoza preliminară a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2014 – 2017.