Reducem costurile și barierele inutile pentru mediul de afaceri: Pachetul IV de reducere a birocrației, votat de Parlament în lectură finală

29 februarie 2024 – Parlamentul a aprobat în lectură finală, pachetul de reducere a birocrației pentru facilitarea activității mediului de afaceri din Republica Moldova.

Au fost votate mai multe reglementări ce vor sprijini mediul de afaceri din țară prin reducerea costurilor și barierilor din sectorul antreprenoriatului. Modificările prevăd recunoașterea burselor de mărfuri autorizate în statele membre ale Uniunii Europene și permit tranzacțiile electronice, administrarea mai multor tipuri de piețe, precum și diversificarea contractelor de bursă. 

Mai mult, reglementările țin și de extinderea termenului de la 14 zile la maximum 30 de zile pentru repararea sau înlocuirea produselor de către vânzător. În același timp, va fi anulat registrul de reclamații – reclamațiile depuse direct la comercianți vor avea aceeași valoare precum cele din registru. Totodată, antreprenorii vor beneficia de semnături electronice la distanță prin înregistrări video ale solicitantului. Astfel, vor fi economisiți circa 183 de milioane de lei anual. 

Acest proiect contribuie la eliminarea birocrației, limitând corupția și ajutând antreprenorii să se concentreze pe dezvoltare și pe crearea locurilor de muncă bine plătite. Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și experții PNUD și votat de cabinetul de miniștri.