Relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina discutate la Kiev de Chiril Gaburici cu omologul său Stepan Kubiv

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întâlnire cu omologul său Prim-viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv. Întrevederea a avut loc în contextul vizitei delegației Republicii Moldova în Ucraina, la cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului.

În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat aspecte ale relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina în domeniile economie, comerț, industrie, infrastructură și transport.

„Mă bucur că volumul comerțului exterior al Moldovei cu Ucraina a crescut față de anii precedenți. Datorită colaborării eficiente, după valoarea volumului schimburilor comerciale, Ucraina se situează pe locul 5 între țările partenere cu care Republica Moldova întreține relații comerciale. Ucraina este un partener important pentru țara noastră și îmi doresc ca relațiile noastre bilaterale să se dezvolte și în continuare. Pentru Republica Moldova este important ca produsele autohtone să se regăsească pe piața ucraineană”, a declarat Chiril Gaburici.

La rândul său, Prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Stepan Kubiv a apreciat colaborarea moldo-ucraineană privind realizarea practică a prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) de autoritățile de la Chișinău și Kiev: „Doresc să reiterez intenția Ucrainei de a sprijini și susține Republica Moldova în realizarea proiectelor investiționale pe mai multe domenii de interes comun și, la rândul nostru apreciem prietenia pe care ne-o arătați”.

Printre subiectele discutate s-au regăsit și proiecte comune de infrastructură, inclusiv feroviară și pe sectorul tehnologiilor informaționale, cooperarea pe domeniul transport și dezvoltarea rutelor turistice comune. În acest sens, s-a convenit asupra formării unui grup comun de lucru pentru elaborarea itinerariilor, dar și unei baze turistice comune, care ar facilita dezvoltarea turismului în regiune.

De asemenea, oficialii au discutat despre progresele, dar și provocările punerii în aplicare a prevederilor DCFTA. Datorită acestui acord, numărul companiilor din țările DCFTA care exportă în UE a crescut semnificativ începând cu anul 2015, în special din Moldova, Georgia și Ucraina.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Ucraina în anul 2018 a înregistrat suma de 657,5 milioane dolari și a crescut cu 80,9 milioane dolari față de anul 2017.

Imagini: