Relațiile comerciale moldo-americane au fost discutate cu noul ambasador al SUA în Republica Moldova

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, s-a întâlnit cu noul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Oficialii au discutat despre realitățile economice din Republica Moldova, despre perspectivele din domeniu și acordurile bilaterale dintre state, inclusiv promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Totodată, ministrul Gaibu a mulțumit în numele Guvernului pentru suportul oferit de SUA în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.

În cadrul discuției au fost prezentate prioritățile ministerului și reformele în derulare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din țara noastră, dar și inovațiile din domeniul tehnologiei și digitalizarea economică. De asemenea, ministrul a venit cu o serie de precizări privind situația investițiilor străine în contextul crizei din regiune, dând asigurări că regimurile platformelor investiționale nu vor suferi modificări.

La rândul său, Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a exprimat suportul din partea poporului american pentru cel al Republicii Moldova, pe toate sectoarele, pentru a nu rămâne afectat în contextul crizei din regiune, subliniind importanța potențialului investitorilor americani în țara noastră.  

Pe parcursul anului 2021, Statele Unite ale Americii s-au clasat pe locul 16 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1.34% din volumul comerțului total. În Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea 362 de întreprinderi cu capital american, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 904 mln. lei. După volumul investițiilor în capitalul social, SUA se află pe locul 7 printre principalii investitori ai R. Moldova.

Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu SUA a înregistrat pe parcursul anului 2021, suma de 139 mln. USD. Printre produsele exportate menționăm:  sucuri de fructe,  articole de transport,  vinuri,  alcool etilic, produse de patiserie, uleiuri esențiale, mobilier etc.

Printre cele mai importante companii din R. Moldova cu capital american se numără: „Trans Oil”, „SUN Communications”, „Glass Container Company”, „Lear Corporation”, „Coca-Cola”, „AVON”, „Mary Kay”, „HNCH Adviser”, „Granovia Wines”, „Horizon Capital”, etc.

Imagini: