Relațiile de cooperare economică și comercială, discutate de către vicepremierul Dumitru Alaiba cu președintele Comisiei pentru comerț internațional, Bernd Lange
Extinderea gamei produselor autohtone admise pe piața comunitară, în special de origine animală, sporirea exporturilor de produse cu un nivel mai înalt de procesare, dar, dar și utilizarea celor mai bune practici și standarde UE în sectoarele cu potențial înalt de export, au fost principalele subiecte discutate de către reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării cu delegația de europarlamentari din cadrul Comisiei pentru comerț internațional (INTA).
Relațiile de cooperare economică și comercială au la bază prevederile Acordului de Asociere și de liber schimb aprofundat și cuprinzător, implementarea cărora a contribuit la creșterea volumelor comerțului, transformarea profundă a economiei, regândirea modului de operare în ceea ce privește calitatea mărfurilor, diversificarea produselor, competitivitatea și managementul.
Suplimentar, părțile au discutat și despre comerțul internațional, provocările în contextul crizei din regiune, dar și acțiunile întreprinse de Guvern în liberalizarea comerțului, deschiderea unor noi piețe de desfacere pentru produsele moldovenești, dar și implementarea agendei europene la acest capitol.
De la semnarea Acordului de Asociere, UE și-a consolidat poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova, cu aproape 60% din exporturi direcționate către piața europeană.
“Uniunea Europeană a fost alături de țara noastră în aceste momente de criză și suntem foarte recunoscători pentru tot suportul acordat, inclusiv pentru decizia Consiliului European, în vara trecută, de a mări cotelor la export pentru o serie de produse agricole din Republica Moldova. Vreau să mulțumesc Parlamentului European pentru că a fost mereu solidar cu Republica Moldova, atât prin declarații, cât și prin acțiuni, oferind sprijin în continuarea liberalizării comerțului, eliminarea cotelor tarifare și prețurile de intrare pentru produsele moldovenești pe piața UE. Mizăm în continuare pe sprijinul UE atât politic, cât și tehnic, administrativ și financiar. Țin să amintesc sprijinul care a fost acordat țării noastre de peste 1,09 miliarde EUR, începând cu luna octombrie 2021, prin granturi și împrumuturi” a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.
În discuții, a fost menționat și faptul că în continuare, cabinetul de miniștri mizează pe asistența UE, mai ales în ceea ce privește instrumentele recent lansate pentru dezvoltarea și sprijinirea antreprenoriatului.
Europarlamentarul Bernd Lange și echipa sa și-au reiterat suportul față de țara noastră, pentru a face față provocărilor în condițiile economice și comerciale actuale, dar și pentru a reuși în procesul de armonizare a legislației conform acquis-ului comunitar
În anul 2021 – 1.860 de companii moldovenești au înregistrat exporturi către UE, iar în anul 2022, această cifră a ajuns la 2.044 de companii exportatoare, ceea ce reprezintă peste 70% din numărul total de companii exportatoare.