Relațiile moldo-turce în domeniul transportului de mărfuri și pasageri, discutate la Chișinău

”Ne dorim ca Republica Moldova să aibă o creștere economică durabilă și ca cetățenii ei să dispună de o infrastructură modernă, în acest sens noi suntem deschiși să vă oferim suportul tehnic necesar. Suntem gata să facem schimburi de experiență între specialiștii noștri și cei din Moldova, aceasta va reprezenta un imbold pentru dezvoltarea economică a țării”.  Declarația a fost făcută de ministrul Transportului și Infrastructurii din Turcia, Mehmet Cahit Turhan, la întrevederea cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Părțile au abordat subiecte ce țin de relațiile moldo-turce în domeniul transportului de mărfuri și pasageri, stabilite în baza Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia cu privire la transportul rutier internațional.

„Vreau să ne felicităm reciproc pentru semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia cu privire  la transportul rutier internațional, care va permite liberalizarea transporturilor în regim bilateral și tranzit. Vă mulțumesc pentru deschidere și dorința de a ne oferi suport în domeniile strategice pentru țara noastră”, a afirmat Chiril Gaburici.

La rândul săuministrul Transportului și Infrastructurii din Turcia, Mehmet Cahit Turhan, a reiterat că țara sa pledează în continuare pentru consolidarea relațiilor bilaterale, menționând că Acordurile semnate cu Republica Moldova au un potențial promițător. „Toate cele 5 tratate bilaterale care au fost semnate ieri sunt importante pentru țările noastre, dar vreau să accentuez, în special, Acordul care va permite cetățenilor ambelor țări să călătorească dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Aceștia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeași perioadă de ședere ca şi în cazul pașapoartelor. Totodată, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele 2 țări fără autorizații de transport, fapt care va facilita transportarea bunurilor pe teritoriul ambelor state”, a menționat Mehmet Cahit Turhan.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și ministrul Transportului și Infrastructurii al Turciei, Mehmet Cahit Turhan, au semnat ieri, 17 octombrie, Protocolul privind amendarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia cu privire  la transportul rutier internațional, din 3 iunie 1994. Acesta prevede liberalizarea transporturilor în regim bilateral și tranzit, astfel, încât acestea se vor efectua fără permise.

Imagini: