Republica Moldova a devenit al 84 stat-membru OMC, care a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului 

24 iunie, Geneva – Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a prezentat astăzi Directorului General al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC),  Roberto Azevêdo, instrumentul de ratificare de către Republica Moldova a Acordului privind Facilitarea Comerţului. La eveniment a participat Ambasadorul Republicii Moldova în Confederația Elveţiană, Tudor Ulianovschi. 

Republica Moldova a devenit cel de al 84-lea stat-membru OMC din totalul celor 164, care a contribuit la procesul de aplicare şi implementare a acestui Acord multilateral în sistemul mondial de comerţ.

În cadrul unei discuţii bilaterale, Directorul General al OMC,  Roberto Azevêdo, a salutat decizia autorităților Republicii Moldova de a ratifica Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind Facilitarea Comerțului, menţionând că acesta deschide noi posibilităţi de acces la fondurile de asistenţă şi suport tehnic pentru ţara noastră în vederea dezvoltării şi modernizării infrastructurii, instruirii funcţionarilor vamali şi simplificării procedurilor de tranzit vamal a diferitelor produse tarifare. 

„Apreciem înalt prestaţia şi angajamentele asumate de către Republica Moldova în sistemul mondial de comerţ pe parcursul celor 15 ani de membru cu drepturi depline a celui mai înalt organism economic internaţional. După ratificarea Acordului respectiv, Republica Moldova, a creat premizele necesare pentru statele membre OMC de a oferi asistenţă tehnică pentru dezvoltarea economiei naţionale şi a racordării acesteia la standardele şi valorile internaţionale. Noi suntem deschişi pentru o colaborare cât mai eficientă cu Guvernul Republicii Moldova, care prin ratificarea recentă a Acordurilor privind Achiziţiile Publice şi Facilitarea Comerțului, a demonstrat credibilitate şi consecvenţă pe arena internaţională”, a spus Roberto Azevêdo.

Potrivit ministrului Octavian Calmîc, ratificarea de către Republica Moldova a Acordurilor privind Achiziţiile Publice şi Facilitarea Comerțului, precum şi implicarea activă în procesul de implementare a Declaraţiilor ministeriale de la Bali şi Nairobi, reprezintă un semnal clar pentru toţi partenerii de dezvoltare privind angajamentele asumate de către autorităţile de la Chişinău. „Stabilirea parteneriatelor strategice bazate pe interese reciproc avantajoase, modernizarea tuturor domeniilor social-economice din ţară, atragerea şi implementarea proiectelor investiționale, crearea unui mediu atractiv de afaceri sunt doar unele din priorităţile Guvernului Republicii Moldova pentru perioada imediat următoare”, a spus ministrul Economiei. 

Acordul privind Facilitarea Comerțului reprezintă primul acord multilateral negociat în cadrul OMC,  care va oferi Republicii Moldova noi oportunităţi de acces pe pieţele internaţionale, va reduce costurilor de tranzacționare, precum şi cele de optimizare a fluxului transfrontalier de mărfuri prin asigurarea unui grad sporit de siguranță a mediului de afaceri prin implementarea măsurilor de eficientizare, transparenţă, reducere a birocraţiei şi corupţiei. 

Pentru realizarea acestor reglementări şi reforme, Guvernul Republicii Moldova va întreprinde măsuri concrete privind  excluderea din cerinţele la import a obligativităţii de prezentare a declaraţiilor de export depuse la autoritatea vamală din ţara exportatoare, va exclude necesitatea controalelor înainte de expediţiile aferente clasificării tarifare şi evaluării în vamă, precum şi a obligativităţii serviciilor brokerilor vamali, etc.

În cadrul vizitei la Organizaţia Mondială a Comerţului, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a avut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în cadrul OMC cu Ambasadorul Michael Punke, reprezentant permanent al SUA la OMC. Diplomatul american a felicitat Republica Moldova cu depunerea instrumentelor de ratificare a Acordurilor privind Achiziţiile Publice şi de Facilitare a Comerţului, menţionând că aceasta va contribui la dezvoltarea economiei naţionale a ţării noastre. 

Imagini: