Republica Moldova a primit aprecieri înalte de la oficialii europeni pentru promptitudinea și eficiența în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Ministrul Gaibu a participat la Adunarea Guvernatorilor BERD

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în calitate de Guvernator BERD pentru Republica Moldova, a participat la lucrările Adunării Generale a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Guvernatorii au audiat rapoartele de activitate și au aprobat Strategia pentru următorii doi ani. Un capitol special a fost dedicat Ucrainei și țărilor afectate de război, inclusiv Republicii Moldova. Țara noastră a primit aprecieri înalte de la oficialii europeni pentru suportul oferit Ucrainei și și-au manifestat deschiderea pentru a susține țara noastră prin diverse programe avantajoase, care ar consolida situația socio-economică a țării. Evenimentul a avut loc în perioada 10 -12 mai, în Marrakech, Maroc.

Ministrul Gaibu a fost invitat să vorbească în cadrul unui panel special dedicat războiului din Ucraina și efectele sale asupra Republicii Moldova. În cadrul panelului au mai intervenit Beata Javorcik, Economist șef  BERD, Valdis Dombrovskis, Vice-președinte al Comisiei Europene și Guvernator pentru UE, Sergii Marchenko, Ministrul Finanțelor și Guvernator BERD pentru Ucraina. 

În prezentarea sa, Ministrul Gaibu a reiterat susținerea Ucrainei și importanța restabilirii păcii în regiune. De asemenea, a prezentat impactul războiului asupra economiei țării noastre, blocajele logistice și de transport ale mărfurilor, precum și reorientarea pe alte piețe. ”Noi, în Moldova am fost martorii impactului negativ al războiului din Ucraina. La frontiera dintre țările noastre am văzut tați care își petreceau soțiile și copiii în Moldova pentru ca ei să se întoarcă să lupte pentru Ucraina. Am fost martori ai sute de mii de familii care au căutat adăpost în țara noastră, copii care tresar noaptea la orice zgomot, traume care vor avea nevoie de mult timp pentru a fi vindecate. Întreaga societate din Moldova și-a arătat solidaritatea și a oferit găzduire, suport și asistență medicală refugiaților din Ucraina. Mulțumim și comunității internaționale pentru toată susținerea oferită Ucrainei, dar și țării noastre. Unitatea comunității internaționale este critică pentru a aduce pacea în Ucraina”, a menționat Guvernatorul Gaibu.

Intervențiile vorbitorilor pot fi urmărite aici.

Situația economică și energetică a țării a fost discutată și cu conducerea BERD. Prim-Vicepreședintele BERD, Jürgen Rigterink a reiterat deschiderea Băncii de a oferi programe avantajoase ce ar susține consolidarea socio-economică a Republicii Moldova.

De asemenea, Ministrul Gaibu a avut o serie de întâlniri bilaterale cu guvernatorii mai multor țări. Cu ministra Economiei și Finanțelor a Marocului, Nadia Fettah Alaoui, dar și cu ministrul Industriei și Comerțului, Ryad Mezzour, a discutat despre potențiale soluții de cooperare economică care ar contribui la creșterea bunăstării ambelor state și a regiunii, inclusiv posibilitatea de a importa îngrășăminte minerale pe bază de fosfați.

Ministrul Trezoreriei și al Finanțelor din Turcia, Nureddin Nebati, a apreciat suportul oferit de Republica Moldova refugiaților ucraineni, menționând că Turcia va susține țările din regiune afectate direct de război. De asemenea, oficialul a exprimat intenția de sporire a comerțului bilateral dintre Turcia și Republica Moldova.

Ministrul Finanțelor și afacerilor economice al Islandei, Bjarni Benediktsson, și-a manifestat deschiderea de a susține Republica Moldova în procesul de negociere a Acordului European de Liber Schimb (EFTA) cu țările membre – Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. În acest an, Islanda deține președinția EFTA.

Discuții despre comerțul bilateral au fost purtate și cu Carsten Pillath, Secretar de Stat al Ministerului Federal de Finanțe al Germaniei, care a apreciat curajul Republicii Moldova și gestionarea crizei refugiaților din Ucraina; cu ministrul Economiei și Comerțului Republicii Kîrgîză, Daniar Amangeldiyev, care a manifestat interes pentru a importa din țara noastră cerealiere și alte produse agro-alimentare; cu delegația franceză și alți oficiali europeni de rang înalt.

În cadrul evenimentului a avut loc decernarea premiilor pentru cele mai performante proiecte implementate cu suportul BERD. Republica Moldova a fost premiată cu aur de către BERD pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (S.A.„CET-Nord”), Faza II, implementat de S.A. CET-Nord, cu suportul BERD. Premiul a fost oferit la categoria Energie Sustenabilă. La concurs au participat peste 70 de proiecte din diferite țări. Ministrul Sergiu Gaibu l-a felicitat pe Marian Brînză, directorul CET-Nord, pentru performanța obținută.

Din 2018, Republica Moldova face parte din constituenţa condusă de Turcia în cadrul BERD, din care mai fac parte România, Azerbaidjan, Republica Kîrgîză. Oficiul Reprezentanței Permanente a BERD la Chișinău a contribuit la implementarea a 145 proiecte, dintre care 52 proiecte active, portofoliul cărora însumează 616 milioane euro, pe domenii strategice precum infrastructură, instituții financiare, industrie, comerț și agro-business.

Imagini: