Republica Moldova a urcat 4 poziții în Raportul mondial privind evoluția societății informaționale
23 noiembrie, Chișinău – Republica Moldova a urcat 4 poziții în Raportul mondial privind evoluția societății informaționale, plasându-se pe poziția 59 din 176 state incluse în clasament. Datele se conțin în Raportul anual cu privire la monitorizarea evoluției societății informaționale la nivel mondial „Measuring the Information Society 2017”, lansat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor.
La nivel mondial, Republica Moldova se situează în categoria țărilor cu nivel mediu de dezvoltare TIC, cu Indicele IDI de 6,45 puncte. Tendința se menține și la nivel european, unde țara noastră, în condițiile unei competiții acerbe pentru a-și păstra pozițiile, a avansat față de media globală și din regiune, fiind printre primele 10 state cu cele mai dinamice evoluții la nivel mondial.
Potrivit raportului, lideri în dezvoltarea societății informaționale sunt Islanda, Coreea de Sud, Danemarca, Marea Britanie, Suedia, Elveția, Olanda, Hong Kong, Norvegia, Luxemburg și Japonia.
Raportul prezintă o evaluare a performanțelor atinse în dezvoltarea societății informaționale, a tehnologiei informației şi comunicațiilor la nivel global, bazată pe indicatori şi criterii de referință cantitativi. Elementul principal al Raportului este Indicele de Dezvoltare TIC care cuprinde 11 indicatori, grupați în 3 sub-indici: Utilizarea TIC, Accesul şi Competențele TIC.
Accesul: indică gradul de accesibilitate a tehnologiilor informaționale şi de comunicații la nivel individual, utilizând următorii indicatori: numărul de abonamente la telefonia fixă/ mobilă la 100 locuitori, lățimea benzii de Internet la canalele internaţionale, procentul gospodăriilor cu calculatoare personale, accesul gospodăriilor la Internet.
Utilizarea: evaluează capacitatea populației de a utiliza în mod eficient tehnologiile informaționale şi conține 3 indicatori: procentul de populației ce utilizează Internetul, numărul de abonamente Internet de bandă largă la 100 locuitori în puncte fixe şi mobile.
Competențele: capturează capacitatea TIC, ca indicator de intrare indispensabil şi include trei indicatori (rata de alfabetizare a adulților, rata populației cu studii medii şi cu studii superioare).
Raportul „Measuring the Information Society” a fost introdus de către Uniunea Internaţională a Telecomunicațiilor, începând cu martie 2009, pentru a compara nivelul de dezvoltare şi a evoluției în timp a sectorului TIC.