Republica Moldova ar putea asambla electrobuze începând cu anul curent

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a întreprins o vizită de lucru la Compania Tehnico-Științifică Informbusiness, membră fondatoare a Asociației Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM).

În cadrul întrevederii, Președintele ACEM, Vitalie Eșanu, a prezentat activitățile Asociației, perspectivele de dezvoltare ale industriei de electronică, dar și principalele provocări cu care se confruntă membrii ACEM. Ministrul a vizitat spațiile de producere și laboratoarele de testare a echipamentelor proiectate și produse de ÎTS Informbusiness, și a asistat la testarea în regim real a unei instalații de electronică de putere. Ministrul Gaibu a apreciat înalt inovarea și planurile ambițioase ale producătorului autohton.

Pentru perioada 2022-2023, Asociația și-a propus implementarea unui proiect investițional de asamblare a electrobuzelor în Republica Moldova. Echipamentele vor fi exportate inclusiv în Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Independente (CSI). Pentru anul 2023, compania prevede lansarea producerii în serie a echipamentelor electronice, care vor permite o autonomie pentru electrobuze de până la 300-400km, precum și majorarea vitezei electrobuzelor până la 120 km/h. Testarea acestor echipamente este în derulare la ÎTS Informbusiness. Pe parcursul lunilor martie-aprilie 2022, echipamentele prezentate urmează să fie livrate la  uzina MAZ din Belarus, unde va fi asamblat primul electrobuz cu mers autonom de 300-400km.

Imagini: