Republica Moldova este cea mai apropiată destinație pentru extinderea companiilor americane spre Est

22 februarie, București – Oportunitățile de extindere ale companiilor americane din România pe piaţa din Republica Moldova, principalele platforme și sectoare atractive pentru inițierea proiectelor investiționale comune au fost discutate în cadrul Forumului oamenilor de afaceri americani din România. Evenimentul a avut loc, pe 21 februarie la București şi a fost organizat de Ambasada Republicii Moldova în România, Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Organizația de Atragere a Investițiilor şi Promovare a Exportului din Republica Moldova (MIEPO), în parteneriat cu Ambasada SUA în România și Camera Americană de Comerț din România.

Evenimentul a reunit circa 240 de reprezentanți ale companiilor din SUA și alte țări, demnitari de stat, diplomați, conducători de agenții, zone economice libere, parcuri industriale şi asociații internaţionale de business din România. Printre domeniile de interes pentru acest Forum a fost cel de consultanță în afaceri, financiar-bancar, comerț, IT, industria alimentară, agricultură, etc.

La discuțiile B2B din partea tării noastre au participat reprezentanții Zonelor Economice Libere Ungheni-Business și Bălți, Parcului Industrial CAAN, Portului International Liber Giurgiulești, companiilor “Monicol” şi “Cricova”, care la final a făcut o prezentare de vinuri. În cadrul evenimentului reprezentanții acestor structuri au  stabilit primele contacte cu potențialii parteneri de afaceri, urmând a fi organizate în luna iunie vizite de afaceri în Moldova.

În cadrul discuțiilor, companiile americane au susținut că piaţa moldovenească este cea mai apropiată destinație pentru extinderea afacerilor lor din România. Condițiile care îi atrag în țara noastră sunt taxele, care sunt cele mai mici din regiune, facilitățile acordate investitorilor şi forța de muncă ieftină. De asemenea, reprezentanții primelor 5 companii de consultanță de pe piaţa românească şi-au arătat disponibilitatea de a deveni punctele de contact pentru ZEL-urile şi Parcurile Industriale din Moldova în identificarea partenerilor americani.

La eveniment a participat viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în România, Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la București, reprezentanți ai Organizației de Atragere a Investițiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), conducători şi membri ai Camerei de Comerț Americane din România (AmCham România) şi Camerei de Comerț Americane din Moldova (AmCham Moldova).

În cadrul evenimentului, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc,  a avut o întrevedere de lucru cu Hans Klemm, Ambasadorul SUA în Romania, în cadrul căruia au fost discutate mai multe aspecte de colaborare dintre două state.

Imagini: