Republica Moldova este unica țară din regiunea Dunării care va avea un Program național de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale

Noua inițiativă de suport antreprenorial se află la etapa de definitivare, fiind concepută de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în colaborare cu Ministerul Economiei, prin intermediul proiectului transnațional Finance4SocialChange, din care face parte Republica Moldova, alături de alte 14 țări din regiunea Dunării.

Proiectul Programului Național de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale a fost prezentat la Budapesta (Ungaria), în cadrul Conferinței de închidere a proiectului Finance4SocialChange. Partenerii proiectului și experții participanți la eveniment au apreciat noul mecanism de suport antreprenorial ca fiind un instrument unic și util pentru dezvoltarea antreprenoriatului social nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări din regiunea Dunării.

“Acesta va fi un program prin intermediul căruia se dorește crearea unei societăți mai incluzive, utilizând instrumentele de business în soluționarea problemelor sociale. Noul instrument de suport antreprenorial va face parte dintr-o etapă complexă de dezvoltare a economiei sociale și a antreprenoriatului social din Republica Moldova”, a subliniat Finodora Marcu, manager de proiect în cadrul ODIMM.

Noul instrument de suport a fost elaborat de ODIMM în colaborare cu Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, având ca obiectiv susținerea dezvoltării a peste 100 de întreprinderi sociale, în special din mediul rural, și crearea a cel puțin 300 noi locuri de muncă. 

Totodată, cu suportul proiectului european Finance4SocialChange, ODIMM desfășoară în luna noiembrie o amplă Campanie națională de promovare a Inițiativei de antreprenoriat social prin intermediul căreia au fost organizate 10 webinare și 10 ateliere de lucru, 10 sesiuni de informare a publicului țintă, au fost promovate istorii de succes ale antreprenorilor sociali și spoturi educative privind specificul acestui domeniu mai puțin explorat în Republica Moldova.

În cadrul Conferinței de închidere a Campaniei de informare și promovare a antreprenoriatului social în Republica Moldova, care va avea loc la data de 2 decembrie, va fi lansată  harta Antreprenoriatului Social, o platformă WEB menită să devină un instrument util antreprenoriatului social, atât din punctul de vedere al creării vizibilității, cât și de oferire a informațiilor necesare pentru potențialii antreprenori sociali.

Amintim faptul că până în prezent, 4 companii din Republica Moldova și-au adjudecat titlul de  „întreprinderi sociale de inserție” la Comisia națională de antreprenoriat social. Alte 46 de companii sunt cunoscute că practică periodic activități sociale.

Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru afaceri create are  statut de întreprindere socială.

Finance4SocialChange este cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI), în cadrul celui de-al doilea Apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea 2014-2020. ODIMM este partener în implementarea proiectului Finance4SocialChange, alături de 19 instituții, din 15 țări din regiunea Dunării. 

Imagini: