Republica Moldova, în negocieri cu statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA)

În perioada 9-10 iunie 2022, la Geneva, s-a desfășurat cea de-a 3-a rundă de negocieri privind Acordul de Comerț Liber dintre Republica Moldova și statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA)  – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Secretarul de Stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, însoțit de Anatolie Fală, Secretar General al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și reprezentanți ai Misiunii Permanente a Republicii Moldova la Geneva. Delegația țărilor membre EFTA este condusă de Ambasadorul Islandei, Harald Aspelund.

Agenda  sesiunilor de negocieri conține comerțul cu bunuri și comerțul cu servicii inclusiv investițiile. În urma discuțiilor, au fost înregistrate rezultate pozitive pe marginea ofertelor de bunuri și principiului de liberalizare a comerțului cu servicii; capitolul ce vizează investițiile și dreptul la stabilire, precum și dispoziții juridice, aspecte privind prevederile generale și instituționale ale acordului, dar și cel ce vizează soluționarea litigiilor.

Unul dintre aspectele de bază urmărite în cadrul negocierilor Acordului de liber schimb cu țările EFTA este de a obține beneficii maxime pentru producătorii autohtoni cu potențial de export și, prin urmare, diversificarea piețelor de desfacere pentru produsele moldovenești prin liberalizarea comerțului și eliminarea barierelor tarifare și netarifare în raport cu țările semnatare.

Țările membre EFTA au demonstrat deschidere față de Republica Moldova, luând în considerare situația geo-politică din regiune și dificultățile întâmpinate de către țara noastră în acest context. În context, s-a agreat faptul că Republica Moldova va beneficia de un acces preferințial mai extins, atât în comerțul cu bunuri, precum și în comerțul cu servicii.

Reamintim că negocierile au fost lansate în 2021, având la bază declarația comună privind cooperarea economică semnată în 2017.

Raportul complet privind reuniunea va fi disponibil în câteva zile pe site ul https://www.efta.int/.