Republica Moldova participă la prima reuniune ministerială a Parteneriatului pentru Cooperarea Energetică Transatlantică și Forul de Investiții din Houston, SUA

Secretarul de Stat pe domeniul economic, Vitalie Iurcu, participă, la invitația Secretarului pentru Energie al SUA, Rick Perry, la prima Ministerială a Parteneriatului pentru Cooperare în domeniul Energiei Transatlantice, găzduită de către Departamentul pentru Energetică al SUA în contextul săptămânii CERA  din Houston, Texas.

Vitalie Iurcu a asigurat partenerii americani în determinarea fermă a Guvernului Republicii Moldova de a se angaja activ în parteneriatul pentru cooperare în domeniul energiei transatlantice, menit să ofere atât oficialilor, cât și companiilor din comunitatea energetică transatlantică toate resursele și instrumentele necesare pentru construirea unor sisteme energetice interconectate, sigure și durabile. Republica Moldova pledează pentru  o cooperare transatlantică care va avea ca rezultat o utilizare mai eficientă a energiei, o piață mai transparentă și integrată.

În cadrul evenimentului, Vitalie Iurcu a avut un schimb de opinii cu Secretarul pentru Energie al SUA Rick Perry cu privire la situația Republicii Moldova în regiune. De asemenea, Secretarul de Stat al MEI a discutat cu Secretarul Adjunct pentru Energie, Dan Brouillette, oportunitățile de cooperare și proiectele de suport american acordate Republicii Moldova, inclusiv în atragerea investitorilor americani din domeniu. Iar la întrevederea cu Fred H. Hutchison, Președintele Asociației LNG-lor, Vitalie Iurcu abordat și subiectul privind posibilitățile de diversificare a surselor de gaze, inclusiv prin importul gazului natural lichefiat din SUA.

De asemenea, delegația moldovenească a participat la un Forum de Investiții pentru atragerea businessului din comunitatea transatlantică în Republica Moldova.

Primul Forum al Parteneriatului pentru Cooperare în domeniul Energiei Transatlantice (P-TEC) s-a desfășurat în perioada 13-14 martie 2018, la Houston, Texas. Ministeriala este concepută pentru a promova discuții deschise pe teme energetice și de securitate, de importanță majoră pentru toate națiunile participante. Subiectele sunt încadrate în contextul securității energetice, economice și intereselor naționale.

Imagini: