Republica Moldova planifică să deschidă birouri comercial-economice în 10 țări strategice pentru țara noastră

„Trebuie să acordăm o atenție sporită activității economice din cadrul misiunilor diplomatice. Este necesar ca fiecare atașat economic să cunoască domeniile prioritare pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor. În acest sens, vom organiza în luna iulie un curs de instruire  în domeniul diplomației economice pentru ca fiecare atașat să fie bine pregătit atunci când va prezenta Republica Moldova ca destinație de investiții și sursă de bunuri și servicii”.

Declarația a fost făcută de ministrul Chiril Gaburici la ședința grupului de lucru pentru diplomația economică, constituit din reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și ai Agenției de Investiții.

Ținând cont de importanța promovării obiectivelor diplomației economice și extinderea prezenței birourilor comercial-economice a fost elaborată metodologia „Distribuirea atașaților economici în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova”. Proiectul  a demarat în luna noiembrie 2018 și s-a finalizat în luna aprilie curent.

Proiectul a inclus mai multe etape printre care, efectuarea interviurilor cu responsabilii de dosarul economic din cadrul misiunilor diplomatice și birourilor comercial-economice (BCE) completarea unui chestionar de către șefii misiunilor, examinarea practicii actuale de instituire a BCE-urilor, evaluarea eficienței eforturilor actuale de atragere a investițiilor și de promovare a exporturilor de către Republica Moldova.

Pentru organizarea cursurilor anuale de instruire în domeniul diplomației economice, pentru atașații economici, preconizat pentru luna iulie, s-a propus invitarea experților Gateway&Partners pentru efectuare unei prezentări, referitor la rezultatele proiectului de elaborare a metodologiei privind „Distribuirea atașaților economici în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova”.

De asemenea, membrii grupului de lucru au analizat procedurile de pregătire a pachetului de documente privind instituirea birourilor comercial-economice în țări de interes economic pentru Republica Moldova, printre care: SUA (New York), Marea Britanie (Londra), Japonia (Tokyo), Regional BeNeLux (Belgia, Olanda, Luxemburg), China (Shanghai), Franța (Paris), Elveția (Geneva), Suedia (Stockholm) și Singapore.

Imagini: