Republica Moldova și Ucraina vor eficientiza aplicarea regulilor de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a avut o întrevedere online cu viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii al Ucrainei, Taras Kachka. Părțile au aborbat un șir de subiecte de pe agenda economică bilaterală, în special subiectul privind aplicarea regulilor de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM).

Sistemul de cumulare diagonală a regulilor de origine a mărfurilor oferă agenților economici-exportatori beneficii suplimentare și atrage un flux de investiții. În acest context, Republica Moldova și Ucraina și-au propus să organizeze consultări cu privire la revizuirea cadrului legal care reglementează liberul schimb cu scopul de a aplica regulile de origine a PEM.

Potrivit secretarului de stat, aplicarea unui set de reguli unice pentru toate ţările membre creează un mediu favorabil şi avantajos pentru schimburile comerciale, în același timp servind drept platformă perfectă pentru identificarea furnizorilor de materie primă şi a noi pieţe de desfacere în întreaga regiune euro-mediteraneeană.

Urmare a discuției, părțile au convenit că în timpul cel mai apropiat, experții se vor convoca într-o nouă ședință online pentru a discuta pașii următori de lansare a negocierilor privind aplicarea în cadrul comerțului bilateral a prevederilor Convenției PEM.

Menționăm că, Republica Moldova a ratificat Convenția PEM în anul 2015. Aderarea la Convenţia PEM a creat beneficii economice pentru țara noastră, în special la capitolul oportunităţilor de atragere a investiţiilor adiţionale în sectorul industrial şi de prelucrare a materiei prime.