Rezultatele implementării Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru 2013-2015 au fost prezentate la Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale

2 septembrie 2014, Chişinău – Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale s-a reunit, astăzi, în şedinţă. Principalele subiecte din agendă au vizat rezultatele implementării Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2013-2015, valorificarea mijloacelor Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională în ultimele opt luni ale anului curent ş.a. Şedinţa a fost condusă de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Andrian Candu.

Potrivit raportului cu privire la implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru 2013-2015 prezentat, până în prezent a fost revizuit şi armonizat la legislaţia europeană cadrul normativ în domeniu, elaborate politici naţionale sectoriale, precum şi realizate un şir de măsuri de dezvoltare a regiunilor prin intermediul mai multor proiecte şi parteneriate. Unul din  proiectele menţionate a fost Modernizarea Serviciilor Publice Locale, implementat în parteneriat cu Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi alte proiecte investiţionale.

De asemenea, documentul strategic a urmărit să asigure diminuarea disparităţilor în cadrul regiunilor prin implementarea programelor şi a proiectelor de dezvoltare regională incluse în Documentul Unic de Program şi Planurile Operaţionale Regionale. În acest sens, în 2014 pentru implementarea Strategiei au fost repartizate mijloace  financiare pentru desfăşurarea a 42 de proiecte de dezvoltare regională în 64 de localităţi, valoarea cărora constituie 303,52 mln.lei. Aceste proiecte au cuprins domenii precum apă şi canalizare, drumuri, eficienţă energetică, susţinerea şi dezvoltarea sectorului privat, mediu, turism ş.a.

În ceea ce priveşte valorificarea mijloacelor financiare ale Fondului naţional pentru dezvoltare regională, în conformitate cu Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015 a fost stabilită finanţarea a 62 de proiecte prioritare în domeniul dezvoltării regionale pentru următorii 3 ani în sumă de 1 255 36 mln. lei. Finanţarea acestor proiecte urmează a fi efectuată preponderent din Fondul naţional pentru dezvoltare regională, precum și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în mod special al Agenţiei de Cooperare a Germaniei. Astfel, din numărul total de proiecte, 8 vor finanţate de Guvrenul Germanie. Aceste proiecte presupun construcţia, reabilitarea sistemelor de canalizare şi tratare a apei în câteva sate din raioanele Cahul și Rîșcani, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice la spitalele din Nisporeni şi Orhei. 

Fondul naţional pentru dezvoltare regională este creat din alocaţiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv. Potrivit Legii Bugetului de stat pentru anul curent, în Fond au fost alocate mijloace financiare în sumă de 194 900 mii lei.