Secretara de stat, Cristina Ceban, la Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova 2024: „Pentru accelerarea integrării europene Moldova trebuie să pună accent în domeniul economic pe competitivitate, inovare și digitalizare și să opereze cu transparență în relația cu mediul de afaceri”

 

Secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cristina Ceban a participat la cea de-a zecea ediție a Forumului privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova ,,Etapele-cheie pentru avansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE”, care a avut loc la Chișinău.

Ediția din acest an și-a propus să faciliteze discuții aprofundate cu privire la pașii esențiali pe care trebuie să-i întreprindă Republica Moldova pentru a avansa negocierile de aderare la UE.

Evenimentul a explorat lecțiile învățate din sesiunile de screening bilateral, pregătirea Republicii Moldova pentru negocierile de aderare și reformele necesare pentru a facilita integrarea mai rapidă a țării în UE.

„ Din perspectiva Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, alinierea cu standardele UE reprezintă atât o oportunitate transformatoare, cât și o responsabilitate esențială. Pentru a asigura integrarea accelerată, Moldova trebuie să prioritizeze reformele care creează o bază solidă pentru sustenabilitate economică, competitivitate și inovare digitală, respectând principiile și practicile Uniunii Europene” a declarat Cristina Ceban, Secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, la cel de al treilea panel al Forumului: Condiții prealabile esențiale pentru integrarea accelerată a Republicii Moldova în UE.

Secretara de stat a mai menționat că timp de 10 ani producătorii moldoveni au reușit să ajungă pe piața UE prin adoptarea reglementărilor europene în domeniul industriei, industriei alimentare, textilelor, mobilei. Acest lucru a fost posibil, pentru că mediul de afaceri a acceptat să facă schimbare și să se alinieze normelor UE. Adaptările necesită investiții și cheltuieli și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării susține întreprinderile mici și mijlocii – prin granturi, garantarea creditelor, activități de informare pentru a întruni cerințele de calitate.

“Un sistem de guvernanță transparent este vital pentru transformarea economiei – consolidarea statului de drept, reforma administrației publice, reforma justiției, dar și promovarea tranziției ecologice, prin utilizarea energiei regenerabile, protecția mediului și producția cu impact redus de mediu. Toate aceste politici sunt efortul comun al Guvernului și al unui dialog deschis cu mediul de afaceri și societatea civilă, pentru a ne pregăti pentru integrarea europeană și o piață cu reguli clare și cu 450 milioane de consumatori” a mai adăugat Cristina Ceban.

Forumul de Integrare Europeană a fost organizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Asociația pentru Politica Externă APE, Fundația Soros Moldova (FSM), în parteneriat cu Biroul de Integrare Europeană din cadrul Guvernului.

Transmisiunea online a evenimentului, aici: https://www.privesc.eu/…/Forumul-de-Integrare-Europeana…