Săptămâna Europeană a IMM-urilor 2014 a ajuns la final

6 octombrie 2014 – Căile de dezvoltare a mediului de afaceri și sporire a competitivității sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, în contextul implementării  Acordului de Asociere RM – UE, au fost  promovate în cadrul evenimentelor organizate în contextul  Săptămânii Europene a IMM-urilor, ce s-a desfășurat în perioada 29 septembrie – 5 octombrie în Republica Moldova.  

O serie de evenimente publice de amploare, având ca scop  promovarea antreprenoriatului, în contextul cooperării economice cu Uniunea Europeană au fost organizate atât la Chișinău cât și în majoritatea centrelor raionale.

Principalele evenimente organizate în Săptămâna europeană a IMM-urilor au fost Forumul Regional “Antreprenoriat – factor–cheie în dezvoltarea regională”, organizat de ADR – Sud la Cimișlia, Expoziţia-forum de produse şi servicii pentru afaceri Internaţională “B2B” Expo și Conferința Internațională a IMM-urilor cu genericul  „IMM – Calea spre performanță europeană”.

Săptămâna IMM-urilor a adus și premii pentru  „Cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii” și „IMM – Model de Responsabilitate Socială”. Premiile au fost decernate în timpul Conferinței Internaționale a IMM-urilor acestea având scopul de a promova inițiativele de succes și de a sublinia contribuţia antreprenorilor la dezvoltarea sectorului IMM și impact social al  activităților acestora. (lista învingătorilor o găsiți anexată).

În cadrul evenimentelor, antreprenorii  au fost informați despre modul în care-și pot dezvolta afacerile și cum pot deveni competitivi pe piața internă și externă, folosind măsurile de sprijin oferite de UE şi autorităţile naţionale.

În vederea consolidării sectorului IMM, Uniunea Europeană și Moldova au semnat pe 29 septembrie, chiar în prima zi a Săptămâna Europeană a IMM-urilor, Acordul de privind participarea RM la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2014 – 2020 (COSME), Moldova devenind astfel prima țară din Parteneriatul Estic ce a aderat la COSME.

Săptămâna Europeană a IMM-urilor, în Republica Moldova, a fost organizată de Ministerul Economiei, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în colaborare cu Agențiile de dezvoltare regională, Consiliile raionale, MoldExpo, cu susținerea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Moldova s-a aliniat astfel comunității europene, care organizează anual, în 37 de țări European SME Week – evenimente de promovare a antreprenoriatului.

Anexe:

Lista învingătorilor „Cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii”

Lista învingătorilor „IMM – Model de Responsabilitate Socială”