Șase centre de suport în afaceri finanțate de Uniunea Europeană și-au prezentat rezultatele activității

Rezultatele activității centrelor de suport în afaceri au fost prezentate, astăzi, în cadrul evenimentului online „Oportunități de conexiune pentru IMM-uri”, organizat de  Fundația Est-Europeană, cu participarea reprezentanților a zece Fonduri de Antreprenoriat pentru Tineri, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Educației Culturii și Cercetării, ODIMM și asociațiilor de business.

În cadrul evenimentului, șeful direcției politici economice și mediul de afaceri de la MEI, Vasile Vulpe, a subliniat importanța creării și dezvoltării centrelor de suport în afaceri pentru valorificarea potențialului antreprenorial la nivel regional, încurajarea și susținerea tinerilor în lansarea noilor proiecte de business în localitățile de baștină. De asemenea, a apreciat suportul Fundației Est-Europene, care, cu susținerea Uniunii Europene și a Guvernului Suediei, s-a implicat în crearea Fondurilor de antreprenoriat pentru tineri și a șase centre de Suport în afaceri pe teritoriul țării.

„Ca să prezint potențialul de afaceri local, vreau să aduc niște cifre. Sectorul IMM-lor în țara noastră reprezintă 98% din structura mediului de afaceri, iar criza provocată de pandemie, în primul rând a lovit în acest sector. În Republica Moldova sunt peste 54 000 de întreprinderi micro, mici și mijlocii. Dintre acestea peste 49 000 sunt întreprinderi micro și 4000 mici. Din acestea peste 16 000 sunt inactive. Toate acestea s-au blocat la anumite etape de dezvoltare din lipsă sau insuficiență de informații sau suport. Pentru a diminua această cifră și a crește numărul întreprinderilor active și de succes, educarea și suportul consultativ direct în teritoriu, aproape de întreprinderi este enorm de importantă”, a spus reprezentantul MEI.

La eveniment au participat cu un sumar al activităților reprezentanții a zece Fonduri de Antreprenoriat pentru Tineri și a șase centre de suport în afaceri.

Astfel, Centrul de sprijin pentru afaceri Ungheni HUB din orașul Ungheni. Hub-ul a implementat programul inovator „Business Accelerator”, creând patru cluburi de tineret cu potențial antreprenorial. Iar Smart Hub din Bălți a lansat o platformă web de comunicare pentru antreprenorii locali, a informat cel puțin 100 de antreprenori despre oportunitățile de acces la finanțare pentru dezvoltarea afacerii, dintre care 30 de producători au accesat finanțare cu sprijinul Smart Hub. De asemenea, cel puțin 200 de antreprenori au fost informați despre oportunitățile de a accesa produse noi în șase sesiuni de informare și au fost create 3 asociații antreprenoriale.

Centrul de sprijin și dezvoltare a afacerilor din regiunea transnistreană, creată de Agenția pentru Inovare și Dezvoltare de la Tiraspol, a raportat că a ajutat start-up-urile transnistrene să scrie propriile planuri de afaceri, a ghidat antreprenorii în procesul de dezvoltare a afacerii să găsească parteneri și clienți, să caute piețele de vânzări pentru reprezentanții și partenerii de afaceri locali și oferă acces la finanțare, asistență tehnică și acces la baze de date naționale și europene. Centrul a organizat evenimente de instruire pe modelul Business Cafe pentru 20 de IMM-uri și a acordat 5 granturi a câte 1000-3000 euro tinerilor antreprenori.

În Găgăuzia, Centrul de sprijin pentru afaceri „BusinessHUB” a creat platforma online „Business Găgăuzia”, care a oferit consiliere juridică pentru circa 600 de beneficiari ai proiectului.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie 

Imagini: