Secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, a participat la conferința „Noul impuls” pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova – comparații între „Trio-ul Asociat” și statele din Balcanii de Vest”

Membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai societății civile și mediului de afaceri din Republica Moldova, s-au întrunit, astăzi, în cadrul unei conferințe online cu genericul „Noul impuls” pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova – comparații între „Trio-ul Asociat” și statele din Balcanii de Vest”, organizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cooperare cu Centrul de Studii Politice Europene (CEPS).

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiului  „Comparații între Balcani și Europa de Est: un nou impuls pentru integrarea europeană a statelor balcanice și statelor asociate din Europa de Est”, elaborat sub coordonarea lui Michael Emerson, Cercetător Principal Asociat al Centrului de Studii Politice Europene de la Bruxelles. Studiul este parte a activităților Proiectului „Înțelegerea Acordului de Asociere și a ZLSAC dintre Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Uniunea Europeană”, sprijinit financiar de către SIDA și Guvernul Suediei.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, prezentă la eveniment, a făcut referință în intervenția sa la utilitatea studiului, datorată punerii în valoare a progreselor realizate de Balcanii de Vest și țările asociate Uniunii Europene din cadrul Parteneriatului Estic.

„Studiul include o analiză complexă și oferă date comparative detaliate pentru toate sectoarele reflectate în acordurile statelor balcanice și în Acordurile de Asociere cu UE ale Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei, inclusiv DCFTA. Informațiile valoroase ar putea servi drept ghid, ceea ce ne va ajuta să analizăm unele angajamente și să dezvoltăm direcții pentru implementarea ulterioară a Acordului de Asociere”, a menționat Iuliana Drăgălin.

De asemenea, secretarul de stat a punctat câteva dintre prioritățile de pe agenda de reforme a Republicii Moldova referitoare la intensificarea procesului de implementarea a Acordului de Asociere, fortificarea cooperării în vederea îmbunătățirii integrării economice, inclusiv stabilirea unor noi obiective pentru cooperarea viitoare UE – Republica Moldova.

„UE rămâne cel mai important partener economic al Republicii Moldova, cu aproximativ 70% din exporturile moldovenești orientate către piața europeană și aproape 50% din importuri de origine europeană, o tendință importantă fiind creșterea constantă a numărului de companii exportatoare moldovenești către UE, de la 1 548 în 2015, la 1 608 companii în prezent”, a subliniat secretarul de stat.

Totodată, Iuliana Drăgălin a trecut în revistă cele mai importante provocări existente pe dimensiunea valorificării prevederilor Acordului de Asociere, menționând că potențialul ZLSAC nu a fost explorat pe deplin din cauza complexității procesului, a timpului mai îndelungat necesar pentru punerea în aplicare a cerințelor UE și pentru adaptarea la particularitățile acestei piețe, dar și din cauza capacității instituționale și a expertizei insuficiente care necesită multă muncă, cunoștințe specifice și personal calificat.

UE a creat Parteneriatul estic în 2009 în scopul consolidării asocierii politice și integrării economice a șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În 2014, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, cunoscute sub numele de „Trio-ul Asociat”, au semnat acorduri de asociere cu UE, în vederea avansării în implementarea agendelor de reforme.

Imagini: