Secretarul de stat Mihail Lupașcu a participat în cadrul mesei rotunde cu genericul: „Străzi sigure, accesibile și echitabile pentru toți”

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu, a participat astăzi, în cadrul mesei rotunde cu genericul „Străzi sigure, accesibile și echitabile pentru toți”, organizată în parteneriat cu Automobil Club din Moldova, în cea de-a 6-a Săptămână Globală a ONU pentru Siguranța Rutieră, care a dat start noului Deceniu de Acțiuni pentru siguranța rutieră 2021-2030, cu genericul #LOVE30km/h, #StrăziPentruViață (#StreetsForLife).

„Ministerul Economiei și Infrastructurii susține acestă inițiativă și consideră că zonele cu viteză redusă pot salva vieți. Acestea oferă un mediu sigur de dezvoltare și circulație, îndeosebi copiilor noștri. Limitarea vitezei în zonele cu flux sporit de pietoni, în mod special în perimetrul instituțiilor de învățământ și a celor medicale, contribuie la siguranță, ecologie și accesibilitate pentru toți participanții la trafic. Străzile cu viteză redusă, inclusiv mersul pe jos și cu bicicleta protejează planeta, acțiunile date fiind vitale în eforturile de a trece la mobilitatea zero a carbonului.” a menționat  Mihail Lupașcu.

Secretarul de stat a precizat că, MEI salută lansarea campaniilor de siguranță rutieră la nivel național și pledează pentru promovarea politicilor durabile, subliniind totodată, faptul că străzile cu viteză redusă acordă prioritate oamenilor în fața autovehiculelor și favorizează comunitățile conectate, iar participanții vulnerabili sunt protejați în traficul rutier.

„Străzile cu viteză redusă pot și trebuie implementate la nivel național în regim de urgență. Acest lucru este esențial pentru un program eficient de siguranță rutieră, deoarece asigură salvarea vieților omenești. Dorim ca, în termen mediu, viteza de 30 km/h în apropierea instituțiilor de învățământ și celor medicale, să devină o normalitate pentru Republica Moldova. De aceea, limita respectivă de viteză nu trebuie negociată. La elaborarea noului document de politici pentru anii 2021-2030, inclusiv siguranța rutieră, MEI va ține cont de recomandările făcute în cadrul evenimentului” a declarat dl Mihail Lupașcu.

Conform datelor statistice internaționale, la nivel global, accidentele rutiere reprezintă un factor înalt de risc pentru copii și tineri, dat fiind faptul că în rezultatul accidentelor rutiere, anual cca. 1,35 milioane persoane îți pierd viața, iar alte zeci de milioane sunt rănite. Aceste decese și traumatisme pot fi prevenite inclusiv prin plafonarea vitezei de circulație „30 km/h în adiacentul instituțiilor de învățământ și celor medicale”, care va proteja utilizatorii vulnerabili ai drumului, reducând pierderile de vieți omenești.