Secretarul de Stat Viorel Garaz, în vizită de lucru la Cahul

Secretarul de stat, Viorel Garaz a efectuat o vizită de lucru la Cahul, unde s-a întâlnit cu autoritățile publice locale, serviciile desconcentrate, reprezentanții întreprinderilor municipale, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri, deținătorii de patentă și societatea civilă.
Prima întâlnire a Secretarului de Stat a fost cu autoritățile publice locale, serviciile desconcentrate și reprezentanții întreprinderilor municipale, unde a vorbit despre scopul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării de a face din Republica Moldova o țară prietenoasă și deschisă pentru investiții, atât locale, cât și străine.
În cadrul întâlnirii cu reprezentanții mediului de afaceri, deținătorii de patentă și societatea civilă, Viorel Garaz a discutat despre provocările cu care se confruntă oamenii și trecerea de la patentă la activitatea individuală a antreprenorilor din comerțul cu amănuntul, care are mai multe beneficii:
– micșorarea impozitelor pe venit la un 1% din totalul vânzărilor realizate;
– ridicarea plafonului anual de la 300 000 MDL la 1 200 000 MDL;
– contribuabilii vor beneficia de o reducere de 60% pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală.
Ulterior, a fost prezent la lansarea EU Innovation Center Cahul Innotek la Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Centrul a fost creat cu sprijinul financiar din partea Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” implementat de ATIC. Acesta va crește semnificativ perspectivele și oportunitățile de angajare în domeniul IT sau domeniile înrudite, formarea continuă a specialiștilor și profesioniștilor non-IT, precum și posibilitățile de lansare și dezvoltare a noi afaceri în domeniul IT în regiunea Cahul.
A urmat participarea la Cahul Business Summit, eveniment care face parte din Zilele UE și are rol de atragere a investițiilor pentru regiune și de creștere a conștientizării dezvoltării antreprenoriale regionale.
“Atragerea investițiilor și întreprinderile cu capital de stat și promovarea ofertelor investiționale clare pentru Republica Moldova, poate avea loc prin comunicarea avantajelor și oportunităților de investiții din fiecare sector și prin stabilirea domeniilor prioritare și a nișelor ce necesită a fi dezvoltate la nivel local” a menționat Viorel Garaz.
A urmat vizita în Zona Economică Liberă Vulcănești, o platformă pentru companiile de producție orientate spre export, care beneficiază de regim vamal și fiscal preferențial și o excursie la compania Cahulpan, un producător autohton de pâine, produse de patiserie și cofetărie, bere și băuturi nealcoolice. Cahulpan este lider în zona de Sud a Republicii Moldova și exportă producția sa în România, Grecia, Ucraina, Franța, Germania și Canada.