Ședința Comisiei interguvernamentale moldo-cehe pentru cooperarea economică va fi organizată în luna octombrie la Praga 

10 iunie, Chișinău – În luna octombrie curent, la Praga, va fi organizată ședința Comisiei interguvernamentală moldo-cehe pentru cooperarea economică, în cadrul căreia vor fi examinate și propuse spre implementare un set de proiecte investiționale, realizate în comun de companiile din ambele state. O înțelegere în acest sens a fost adoptată astăzi în cadrul întrevederii de lucru dintre viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, cu ministrul Industriei și Comerțului al Republicii Cehe, Jan Mládek.

În cadrul discuțiilor, Octavian Calmîc și Jan Mládek, au făcut o trecere în revistă relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Cehia, constatând că la moment părțile nu au folosit la maxim potențialul existent. În context, interlocutorii au convenit ca până la ședința Comisiei interguvernamentală moldo-cehă pentru cooperarea economică din luna octombrie, să fie pregătită o agendă mai consistentă de obiective în diferite domenii, realizarea cărora va permite impulsionarea relațiilor comercial-economice dintre două state în viitor. 

Miniștrii Octavian Calmîc și Jan Mládek au făcut un schimb de opinii și vizavi de proiectele investiționale, care pot fi inițiate și implementate în procesul de cooperare bilaterală, convenind că domeniile cheie fiind sectoarele energetic, industrial, infrastructură, mediu, agricultură, transport,  etc. În acest sens ministrul ceh al Industriei și Comerțului a accentuat că în Cehia există un număr foarte mare de companii interesate în realizarea proiectelor investiționale în țara noastră, drept confirmare fiind și numărul mare a acestora la Forumul moldo-ceh de la Chișinău, organizat astăzi de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei.

Jan Mládek a specificat că Republica Cehă va susține eforturile noului Guvern de la Chișinău în implementarea atât a programelor de reformare și modernizare a tuturor domeniilor social-economice pe intern, cât și a obiectivelor asumate în relațiile cu partenerii de dezvoltare. 

Tot astăzi, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a avut o întrevedere cu un grup de oameni de afaceri din Cehia, interesați în inițierea unor proiecte investiționale în agricultură, dezvoltarea regională, energetică și mediu.  

Pe parcursul anului 2015, Republica Moldova a exportat în Republica Cehă mărfuri în sumă de 27,67 milioane de dolari SUA, iar a importat în valoare de 51,05 milioane dolari. Ponderea comerțului bilateral constituie 1,3 % în volumul comerțului total al Republicii Moldova.

Imagini: