Sergiu Railean a discutat cu reprezentanții FMI despre perspectiva semnării unui nou acord

Situația social-economică din Republica Moldova și perspectiva semnării unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) au fost discutate astăzi, în cadrul unei videoconferințe de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean cu Ruben Atoyan, şeful misiunii FMI pentru Moldova și Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al FMI în Moldova. La discuții a participat și directorul Agenției Proprietăți Publice, Ghenadie Țepordei.

Oficialii au discutat despre evoluția situației social-economice din țara noastră în contextul pandemiei de COVID-19, prognoza macroeconomică și reformele pe care le implementează Guvernul în domeniul administrării proprietății publice și sectorul energetic.

Sergiu Railean a menționat că la nivel tehnic, echipele MEI și FMI au avut deja discuții pe marginea prognozei macroeconomice, în urma cărora au ajuns la consensul că PIB-ul național se va diminua în anul 2020 cu 4,5% și va însuma 205,2 mlrd lei. Criza pandemică va afecta exporturile, care vor scădea cu 12,8% și importurile – cu 10%.

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei și Infrastructurii, indicatorii sectorului real, la fel, vor fi în declin. Industria se va contracta cu 3%, sectorul agricol sub influența condițiilor meteorologice nefaste din anul curent – cu 11,9%, iar investițiile – cu 4,8%.

Din cauza sistării temporare a activității economice în sectorul real și al diminuării numărului de salariați în sector, fondul de remunerare a muncii se estimează să atingă valoarea de circa 54 mlrd lei, fiind practic la nivelul din anul precedent.

„Suntem conștienți de provocările acestui an, de presiunea crizei pandemice atât asupra sistemului de sănătate, cât și asupra economiei. Cu toate acestea rămânem determinați să continuăm agenda de reforme, să ne ajustăm planurile în funcție de evoluțiile pandemiei și să identificăm toate soluțiile optime pentru a acoperi deficitul bugetar”, a spus Sergiu Railean.

Ministrul Railean s-a referit la reforma întreprinderilor de stat, menționând că instituția, cu suportul donatorilor, a elaborat o serie de regulamente, care vin să aplice prevederile  Legii nr. 246/2017 cu privire la întreprinderile de stat și întreprinderile municipale.

Ministrul a afirmat că actualmente este în procedură de definitivare regulamentul privind modul de selectare și numire a administratorului, membrilor consiliului de administrație și a comisiei de cenzori ai întreprinderilor de stat și condițiile de remunerare a acestora. De asemenea, a menționat că în Planul de Activitate al Guvernului este inclusă acțiunea „Elaborarea unui document de politici privind gestionarea proprietății publice”. Astfel, un grup de experți a elaborat, cu suportul Băncii Mondiale un proiect de document  de politici cu privire la consolidarea rolului statului în administrarea și deetatizarea întreprinderilor de stat și participației statului în capitalul social al societăților comerciale, care actualmente este în proces de examinare de către MEI și APP.