Sergiu Railean: Crearea și valorificarea proprietății intelectuale sunt esențiale pentru creșterea economiei naționale

Ministrul Economiei și Infrastructuri, Sergiu Railean, a prezidat, astăzi, ședința online a Comisiei Naționale pentru Proprietate Intelectuală. În cadrul evenimentului a fost audiat și aprobat Raportul privind realizarea Planului de acțiuni al Strategiei Naționale în domeniul proprietății intelectuale 2018-2020, pentru anul 2019.

Potrivit directorului Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Viorel Iustin, în anul 2019, au fost realizate 88 de acțiuni din totalul de 98 planificate, altele 9 fiind în proces de implementare. Principalele realizări au vizat îmbunătățirea cadrului normativ în domeniul proprietății intelectuale pentru sporirea gradului de protecție a obiectelor de proprietate intelectuală, simplificarea procedurilor de înregistrare a acestora, reducerea termenilor de înregistrare a mărcilor comerciale.

De asemenea, a fost menționată consolidarea colaborării internaționale în acest domeniu, promovarea sistemului de proprietate intelectuală în cadrul evenimentelor naționale și internaționale. Pentru facilitarea formării specialiștilor în acest domeniu a fost lansată aplicația web de studiere la distanță a drepturilor de proprietate intelectuală – platforma E-learning, iar pentru mediul de afaceri a fost pusă la dispoziție platforma informațională ”Harta interactivă a indicațiilor geografice”. Pe parcursul anului trecut au fost modernizate și inaugurate 10 laboratoare în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pentru cercetări științifice.

În context, Sergiu Railean a apreciat efortul AGEPI și a altor instituții cu atribuții în asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, pentru realizarea a peste 90% din acțiunile Planului, dar și pentru contribuția acestora la consolidarea sistemului național de proprietate intelectuală.

„Domeniul proprietății intelectuale este nucleul inovării și al competitivității în orice economie dezvoltată. De aceea, mă bucur că avansăm și noi pas cu pas pe acest domeniu și avem progrese în dezvoltarea sistemului național de proprietate intelectuală. Cifrele ne arată că în țările europene 38% din toate locurile de muncă sunt create în industriile de proprietate intelectuală, iar 42% din PIB-ul UE este format de industriile creative. Iată de ce, crearea și valorificarea proprietății intelectuale sunt esențiale pentru creșterea economiei naționale”, a declarat Sergiu Railean.

La ședința online au participat Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Sergiu Harea, președinte al CCI, Sergiu Burduja, directorul Serviciului Vamal, Violina Varta, director adjunct al APCSP, secretari de stat de la Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne ș.a.