Sergiu Railean: Criza pandemică a lansat noi oportunități de dezvoltare a sectorul TIC

Cu prilejul Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Economiei și Infrastructurii a organizat o ședință cu partenerii din domeniul digitizării.

În cadrul ședinței online, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean a declarat că rolul sectorului TIC în creșterea economiei Republicii Moldova este incontestabil, iar criza pandemică a lansat noi oportunități de dezvoltare a sectorului.

„Apreciez buna colaborare a ministerului, partenerilor și instituțiilor implementatoare din acest domeniu. Datorită eforturilor comune, sectorul TIC rămâne unul dintre cele mai inovative și dinamice din țară, contribuind la dezvoltarea economiei naționale cu una din cele mai mari valori adăugate în produsul intern brut”, a declarat ministrul Railean.

Cu acest prilej, Ministerul Economiei și Infrastructurii a evidențiat câteva realizări majore obținute anul trecut  și a oferit diplome de merit pentru patru angajați din cadrul instituției pentru elaborarea și implementarea cu succes a politicilor publice pentru dezvoltarea sectorului TIC.

De asemenea, pentru implicarea activă pe agenda digitală diplome au fost acordate lui Veaceslav Cunev, președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și al Comunicațiilor, Anei Chirița, directoarea Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, Doinei Nistor, directoarei Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

„În Republica Moldova s-a reușit ca Guvernul să susțină într-un mod tangibil sectorul IT. Sper ca această colaborare frumoasă să fie un exemplu și pentru alte sectoare”, a declarat Doina Nistor.

„Când am venit de pe băncile facultății, sectorul IT era slab dezvoltat și se confrunta poate cu aceleași probleme ca și în prezent, dar atunci nu își realiza potențialul așa cum o face astăzi. Mă bucur că sectorul IT a devenit un sector important al economiei naționale”, a afirmat Ana Chirița.

Pentru finalizarea implementării cu succes a Serviciului 112, i s-a oferit diplomă de merit directorului Serviciului, Liviu Oboroc, iar pentru dezvoltarea televiziunii digitale terestre și a sistemului de monitorizare a controlului calității serviciilor de comunicații electronice, au fost decernați Mihail Iacob, director general Î.S. „Radiocomunicații” și  Andrei Gavrisi, Director al I.P. „Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio”.

„Ministerul va persevera pe agenda digitală, iar în curând vom veni cu o foaie de parcurs privind digitalizarea economiei naționale și facilitarea interacțiunii la distanță. Contăm, în continuare pe implicarea dumneavoastră și vă urez mult succes”, a adăugat la final Sergiu Railean.