Sergiu Railean: „Este necesar să venim în ajutorul companiilor din industria ușoară cu programe de suport, în special, pentru dezvoltarea și promovarea comerțului online”

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins, astăzi, o vizită de lucru la Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS) împreună cu directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Iulia Costin.

În cadrul vizitei de lucru, ministrul s-a întâlnit cu echipa APIUS. Agenda discuției a cuprins mai multe subiecte, cele mai importante referindu-se la impactul pandemiei COVID-19 asupra industriei ușoare din Republica Moldova, obstacolele cu care se confruntă companiile în această perioadă, reprofilarea activității unor companii urmare a crizei, dezvoltarea comerțului electronic, precum și măsurile comune pentru susținerea industriei ușoare din țară.

Potrivit președintelui APIUS, Silvia Lazu, pandemia COVID-19 a afectat foarte mult activitatea fabricilor. 75% din numărul total de întreprinderi au continuat să activeze cu un număr incomplet de angajați, parțial fiind implicate și în producerea măștilor și echipamentelor medicale de protecție. În același timp, 25% din numărul de întreprinderi au sistat totalmente activitatea, dintre care 5% au intrat în șomaj tehnic, iar 52% au acordat, la cererea angajaților, concedii planificate sau din cont propriu.

Ministrul Sergiu Railean a declarat că în această perioadă este important de susținut companiile din industria ușoară prin programe de suport, în special, în dezvoltarea și promovarea comerțului online, astfel încât antreprenorii să aibă posibilitatea să-și promoveze și să-și vândă produsele în mediul online.

În context, reprezentanții APIUS au menționat că pe termen mediu și lung își propun să dezvolte magazinele online pentru a accede pe piețele internaționale, să digitalizeze procesele la toate etapele de producere a unui articol fashion – de la mașini performante, la automatizarea și virtualizarea confecționării tiparelor.

Ministrul Sergiu Railean și directorul general ODIMM, Iulia Costin, și-au exprimat toată deschiderea pentru susținerea inițiativelor APIUS, care își propune să dezvolte instrumente de comerț online, să digitalizeze serviciile.

Potrivit APIUS, la moment în Republica Moldova sunt înregistrate 457 fabrici active în domeniul industriei ușoare.

Imagini: