Sergiu Railean: Este prioritar să asigurăm protecția pasagerilor, astfel încât aceștia să beneficieze de serviciile pentru care au achitat

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Agenda vizitei a cuprins mai multe subiecte, printre care evaluarea impactului crizei pandemice asupra ramurii aviației civile din Republica Moldova, care a fost una dintre cele mai afectate, acțiunile întreprinse de AAC în vederea respectării drepturilor pasagerilor urmare a anulării zborurilor, implementarea protocolului Agenției Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației etc.

În primele șase luni ale anului curent, au fost transportați 506 930 pasageri ceea ce constituie o descreștere de 63% față de perioada similară a anului 2019 când au fost transportați 1 343 938 pasageri.

„În această perioadă, destul de dificilă mai ales pentru domeniul aviației, este prioritar să asigurăm protecția consumatorilor, și anume a pasagerilor, astfel încât să fie identificate soluții viabile pentru ca aceștia să beneficieze de serviciile pentru care au achitat, sau să le fie amânate zborurile fără a plăti vreo taxă suplimentara, ori pasagerii să aibă opțiunea de a-și recupera banii”, a declarat ministrul Sergiu Railean.

De asemenea, în cadrul vizitei de lucru s-a discutat despre acțiunile realizate de AAC în vederea implementării protocolului de siguranță în sănătatea publică în aviația civilă, precum și despre capacitatea instituțională privind desfășurarea auditului de securitate aeronautică a Organizației Internaționale a Aviației Civile.

În același timp, ministrul Railean s-a interesat despre capacitatea financiară de realizare a activităților operaționale a companiilor aeriene, și anume a operatorilor aerieni principali, Air Moldova și Fly One, și cum aceștia își vor exercita obligativitatea de respectare a drepturile pasagerilor. Potrivit directorului Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, operatorii aerieni sunt supravegheați inclusiv din punct de vedere a situației financiare, iar rapoartele trimestriale sunt evaluate de subdiviziunile AAC în scopul validării capacitații stării financiare suficiente pentru desfășurarea activității.

Directorul AAC a informat că din luna martie până pe 10 iulie, au fost vândute 61 000 de bilete, iar zborurile nu au fost efectuate din cauza COVID-19, astfel din numărul total de bilete vândute peste 17 500 de pasageri au acceptat alte opțiuni decât rambursarea costului biletului, iar la aproximativ 3 000 de pasageri le-a fost rambursat costul biletului. În acest context, ministrul a solicitat conducerii AAC să întreprindă și în continuare acțiuni ferme privind respectarea drepturilor pasagerilor.

Imagini: