Sergiu Railean: Fără metrologie nu am fi avut comerț, industrii, medicină, tehnologii, infrastructură și tot ceea ce numim progres

În contextul Zilei Mondiale a Metrologiei, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la Institutul Național de Metrologie (INM).

Agenda vizitei a cuprins mai multe subiecte, printre care activitatea INM pe durata stării de urgență în sănătatea publică, măsurile de protecție a angajaților, dificultățile curente, regimul de prestare a serviciilor pentru agenții economici în contextul actual etc.

Sergiu Railean a discutat cu directorul Institutului, Anatolie Melenciuc, și despre serviciile INM care pot fi digitizate, precum și despre planul de activitate pentru următoarea perioadă.

Anatolie Melenciuc a declarat că Institutul Național de Metrologie administrează baza națională de etaloane, care este una din cele mai moderne din regiune. Această activitate presupune realizarea continuă a exercițiilor de măsurare, acumulare și examinare a rezultatelor, interpretarea lor și perfecționarea tehnicilor de măsurare etc.

Actualmente, Republica Moldova dispune de 18 etaloane naționale recunoscute la nivel european, care sunt deținute de către INM. Anual instituția efectuează circa 3 500 de etalonări.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei, sărbătorită anual pe 20 mai, ministrul a felicitat specialiștii care activează în domeniul metrologiei, evidențiind importanța științei măsurării pentru societate.

„Urez putere și multe realizări în acest domeniu vital pentru economie, tuturor celor care s-au dedicat metrologiei. Fără metrologie nu am fi avut comerț, industrii, medicină, tehnologii, infrastructură și tot ceea ce numim progres. Și asta pentru că la baza oricărui proces tehnologic stau măsurările, de corectitudinea și exactitatea cărora depinde calitatea și conformitatea produselor sau a serviciilor. Metrologia este știința care arbitrează o competiție corectă a mediului de afaceri pe piața internă și externă”, a declarat Sergiu Railean.

Imagini: