Sergiu Railean: Luptăm să menținem locurile de muncă pentru șoferi și să susținem companiile de transport să revină la activitate

Dificultățile cu care se confruntă transportatorii auto de pasageri în contextul stării de urgență, precum și soluțiile Ministerului Economiei și Infrastructurii au fost principalele subiecte abordate în cadrul unei ședințe online cu participarea conducerii ministerului și a asociațiilor din domeniu.

Sergiu Railean a afirmat că Ministerul Economiei și Infrastructurii a întreprins deja o serie de măsuri pentru a ajuta antreprenorii din sectorul de transport rutier să depășească provocările economice apărute. Printre acestea a fost enunțată suspendarea sancțiunilor aplicate de Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA) și gări pentru neefectuarea serviciilor regulate de persoane pe perioada situației excepționale, amânarea pentru 2 luni a termenelor de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor, precum și prelungirea cu 2 luni a certificatelor de competență profesională a managerilor și conducătorilor auto. De asemenea, a fost obținută derogarea de la moratoriul asupra controalelor pentru combaterea transportului ilicit de persoane.

„Este important să discutăm pe această platformă situația transportatorilor auto de pasageri, problemele zilei și să găsim împreună la cele mai eficiente măsuri. Să ne gândim nu doar la soluții imediate, dar și la ceea ce va urma după această situație de criză din sănătate – să menținem locurile de muncă pentru șoferi și să susținem companiile de transport de pasageri să revină la activitate”, a menționat Sergiu Railean. 

Reprezentanții asociațiilor de transportatori au declarat că măsurile întreprinse de minister sunt binevenite și că acestea le facilitează depășirea situației de criză odată cu instituirea stării de urgență. Totodată, transportatorii au sesizat riscurile legate de continuarea activității curselor raionale și inter-raionale și transportarea ilicită de pasageri pentru ameliorarea situației epidemiologice.

Drept soluție în abordarea problemelor sistemice din ramură a fost propusă elaborarea unui proiect de modificare a Codului Transporturilor Rutiere care ar putea fi supus dezbaterilor publice imediat ce va fi sistată starea de urgență.

De asemenea, asociațiile au făcut o serie de comentarii și solicitări de ordin fiscal, precum scutirea integrală de la plata impozitelor pe perioada stării de urgență, acordarea compensațiilor pentru lunile aprilie și mai pentru angajații care se află în șomaj tehnic, în scopul evitării concedierii salariaților și păstrării locurilor de muncă, iar întreprinderile care acordă ajutoare materiale angajaților, să fie scutite de impozite și taxe. 

Ministrul Railean a îndemnat transportatorii să transmită toate solicitările în adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, ulterior acestea fiind analizate și soluționate.

La ședință au participat reprezentanții Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova, Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto și Asociației Patronale a Taximetriștilor.

Imagini: