Sergiu Railean participă la reuniunea Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, participă, alături de Prim-Ministrul Ion Chicu, la reuniunea Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), care se desfășoară, astăzi, la Minsk, Republica Belarus.

Evenimentul reunește prim-miniștrii Guvernelor din Republica Moldova, Kazahstan, Kyrgyzstan, Belarus, Federația Rusă și Armenia. Oficialii discută o serie de subiecte ce vizează eliminarea barierelor de către statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice pe piața internă a UEE, dar și asigurarea concurenței loiale pe piețele transfrontaliere. Un alt subiect important abordat în cadrul reuniunii se referă la harta industrializării Uniunii Economice Eurasiatice.

De asemenea, oficialii discută despre planul global de sănătate, siguranța sanitară și epidemiologică a populației pentru a preveni răspândirea COVID-19 și a altor boli contagioase pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice.

În contextul evenimentului, delegația moldovenească s-a întâlnit, aseară, cu Prim-Ministrul belarus, Roman Golovcenko. Oficialii au discutat despre oportunitățile de dezvoltare a proiectelor investiționale comune în sectoarele de interes. De asemenea, părțile s-au referit la necesitatea consolidării relațiilor comercial-economice și restabilirii volumului de schimburi comerciale de până la pandemie.

Menționăm că, volumul schimburilor comerciale în perioada ianuarie-mai 2020 dintre Republica Moldova și Republica Belarus a însumat 65.519 milioane USD, fiind în scădere cu 23,23% față de aceeași perioadă a anului 2019, iar exporturile au constituit 28,12 milioane USD. Principalele mărfuri exportate în Belarus sunt ​​vinurile, alcoolul etilic nedenaturat cu o concentrație de alcool mai mică de 80%, porumbul, medicamentele, legumele, fructe ș.a. Importurile de mărfuri în Republica Moldova în ianuarie – mai 2020 au însumat 37,396 milioane USD, fiind în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut cu 29,14%. În Republica Moldova, sunt înregistrate 84 de întreprinderi cu capital belarus.

Imagini: