Sergiu Railean: Pentru a se dezvolta aeroporturile din Bălți și Mărculești trebuie să-și modernizeze infrastructura

Ministrul Economiei și Infrastructurii a întreprins, astăzi, o vizită de lucru la Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Liber „Mărculești” și la Aeroportul din Bălți. Sergiu Railean s-a interesat despre activitatea instituțiilor în perioada crizei pandemice și dificultățile întâmpinate în contextul restricțiilor impuse de starea de urgență, programele de dezvoltare și atragerea investițiilor.

Administratorul Aeroportului Mărculești, Nicolae Clichici, l-a informat pe ministrul Railean despre situația economică-financiară a întreprinderii și i-a prezentat aeronavele din dotare, tehnica aeroportuară și postul vamal. Totodată, Nicolae Clichici a relatat despre planul de dezvoltare și renovare a infrastructurii aeroportuare. De asemenea, administratorul a expus viziunea întreprinderii pentru asigurarea echipamentului necesar operării în regim 24/7 și documentarea instituției privind costurile estimate pentru construcția terminalului pentru pasageri.

„Odată cu instituirea stării de urgență, ca urmare a pandemiei de COVID-19, ramura transporturilor a fost una din cele mai afectate sectoare ale economiei naționale. Este necesar să dezvoltăm transportul aerian și să asigurăm un climat investițional favorabil pentru atragerea investitorilor și realizarea proiectelor economice în aeroport”, a menționat Sergiu Railean.

În prezent Aeroportul Internațional Liber „Mărculești” numără 8 rezidenți. Aceștia s-au specializat în transportarea aeriană a mărfurilor, operațiuni de logistică, construcția și reconstrucția obiectelor, deservirea infrastructurii aeroportului. Datorită regimului preferențial vamal și cel fiscal, cât și a pistei de grosime dublă, care permite aterizarea aeronavelor grele, aeroportul „Mărculești” se poziționează ca fiind un important centru de tranzitare a mărfurilor. În prezent, numărul de angajați este de circa 350 de persoane. 

Tot astăzi, ministrul a inspectat și activitatea Aeroportului din Bălți. Sergiu Railean a discutat cu directorul Aeroportului Bălți, Viorel Catană, despre investițiile necesare pentru modernizarea pistei și a infrastructurii aeroportuare.

Ministrul Railean susține că Aeroportul din Bălți reprezintă o alternativă pentru Aeroportul Internațional Chișinău și, odată cu renovarea acestuia, vor fi posibile efectuarea curselor charter. Astăzi, întreprinderea deține aeronave, tehnică aeroportuară și o pistă de 2240 de metri cu posibilități de extindere.

Imagini: