Simplificarea interacțiunii antreprenorilor prin digitalizarea serviciilor – aprobată de Parlament în lectură finală

21 martie 2024 – Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege privind simplificarea interacțiunii antreprenorilor cu Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Centrul Național de Acreditare din Moldova (MOLDAC) și Institutul Național de Metrologie (INM). Șase dintre serviciile publice prestate de aceste instituții vor fi digitalizate, iar altele vor fi prestate în mod proactiv. 

La ANRCETI se digitalizează eliberarea permisului tehnic pentru utilizarea staţiilor de radiocomunicaţii și depunerea notificării de către persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze servicii poştale.

La MOLDAC, actul de acreditare a organismelor de evaluare a conformității nu va mai fi un act permisiv obligatoriu pentru antreprenori și va fi prestat digital prin platforma instituției.

La INM va putea fi solicitat digital certificatul de aprobare de model și buletinul de verificare metrologică. 

Inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării face parte din planul de digitalizare a 75% a serviciilor, de care beneficiază mediul de afaceri, până la finele anului 2024 și prestarea a 100% de servicii publice în format digital, până în 2030.