Sporirea rezilienței cibernetice la nivel național, discutată în cadrul Proiectului UE “Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”

Reprezentanții Guvernului au discutat despre securitatea cibernetică din Republica Moldova în contextul proiectului “Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”, ce va spori reziliența cibernetică la nivel național, va oferi un model de guvernanță în domeniul securității cibernetice și va amplifica cooperarea externă în domeniu.

Obiectivul principal al proiectului este sporirea rezilienței cibernetice a entităților din sectorul public și a operatorilor de servicii esențiale.  

Proiectul va fi implementat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia, cu suportul Comisiei Europene, în următoarele 18 luni, iar printre acțiunile principale se înscriu: elaborarea cadrului normativ-legal, în baza standardelor internaționale și europene în domeniu; elaborarea unui model de guvernanță în domeniul securității cibernetice; identificarea și protecția infrastructurilor critice.

În urma discuțiilor s-a accentuat importanța fortificării rezilienței cibernetice, prin consolidarea eforturilor instituțiilor specializate, dar și implementarea unui model sustenabil de gestiune a domeniului, bazat pe bunele practici europene moderne.

În context, s-a menționat necesitatea fortificării măsurilor de informare privind comportamentul responsabil în spațiul online.

Cu această ocazie, atenționăm cetățenii să fie vigilenți privind modul de utilizare a spațiului on-line, în mod particular atunci când fac transferuri de mijloace financiare.

La ședință au participat reprezentanți ai Cancelariei de stat, Serviciului de Informații și Securitate, ai Agenției de Guvernare Electronică, Ministerului Economiei, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării.

Imagini: