Stephane Bride, despre sectorul energetic: „În pofida tuturor greutăţilor, demonstrăm că avem viziune şi obţinem rezultate”

5 martie 2015, Chişinău – Ministrul Economiei, Stephane Bride a avut, astăzi, o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă.  Întâlnirea cu diplomatul român a constituit un bun prilej pentru un schimb de opinii privind cooperarea economică dintre cele două state.

În context, Stephane Bride a afirmat că dezvoltarea durabilă a sectorului energetic trebuie accelerate. “În pofida tuturor greutăţilor, demonstrăm că avem viziune şi obţinem rezultate. Cu doi ani în urmă, gazoductul Iași-Ungheni era doar o idee, abordată cu scepticism, iar ieri am dat startul livrărilor de gaz românesc în 22 de localităţi din raionul Ungheni şi Nisporeni. Urmează să mai facem un efort ca să extindem conducta până la Chişinău şi să finalizăm cele două staţii de creştere a presiunii, una pe partea moldovenească şi alta în România”, a spus ministrul Economiei. 

De asemenea, Stephane Bride a spus că este necesară urgentarea proiectelor de interconexiune electrică cu piaţa românească şi europeană. Până în 2020 se preconizează construcţia liniilor de interconexiune cu sistemul electroenergetic românesc Vulcăneşti-Chişinău, Ungheni-Străşeni, Bălţi-Suceava.

La rândul său, diplomatul român a transmis deschiderea autorităţilor de la Bucureşti pentru consolidarea rolului său de partener comercial strategic pentru Republica Moldova şi continuarea proiectelor investiţionale în sectorul energetic.

Ministrul Economiei şi ambasadorul României la Chişinău au convenit asupra unui dialog mai intens în următoarea perioadă, pentru promovarea şi implementarea tuturor oportunităţilor de cooperare.